آموزش اندیکاتور مکدی – آموزش کاربردی | MACD indicator

آموزش اندیکاتور مکدی (MACD) برای سرمایه گذاران و بکارگیری آن در استراتژی های مختلف نقش مهمی را ایفا می کند. اندیکاتور مکدی یکی از دیگر از اندیکاتورهای ممنتوم در تحلیل تکنیکال بازار بورس مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از این اندیکاتور بسیار راحت و در عین حال فوق‌العاده کاربردی است و می‌تواند در موفقیت شما در معاملات بورس تاثیر به سزایی بگذارد.

در این مقاله می‌خواهیم در مورد آموزش اندیکاتور مکدی در بازار بورس صحبت کنیم و در ابتدا بحث‌های مربوط به مفهوم و تعریف آن را پیش گرفته و در ادامه محاسبات، تنظیمات و نحوه کار با این اندیکاتور ممنتوم را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

اگر در مورد ممنتوم و اندیکاتورهای این دسته اطلاعات کافی ندارید، توصیه می‌کنم که ابتدا مقالات “7 اندیکاتور مهم در تحلیل تکنیکال” و همچنین “آموزش اندیکاتور CCI” را مطالعه کنید. سپس با آموزش اندیکاتور مکدی همراه ماه باشید.

 

پیشنهاد ویژه: تمامی اندیکاتورهای کاربردی بورس

 

معرفی اندیکاتور MACD

اندیکاتور مکدی (MACD) در اواخر دهه 1970 میلادی توسط جرالد اپل اختراع شد. این عبارت خلاصه شده‌ جمله Moving Average Convergence/Divergence به معنی واگرایی، همگرایی میانگین متحرک است. همانطور که از اسمش پیداست از همین ابتدا می‌توان به راحتی حدس زد این اندیکاتور با واگرایی و همگرایی میانگین حرکات کار می‌کند.

اندیکاتور مکدی (MACD) یکی از ساده‌ترین و تاثیرگذارترین اندیکاتورهای ممنتوم در بورس است. دلیل اهمیت آن این می‌باشد که دو اندیکاتور روندی، یعنی میانگین متحرک را به یک ارتعاش‌سنج ممنتوم تبدیل می‌کند. این اندیکاتور این کار را با کم کردن میانگین متحرک بلند‌مدت از میانگین متحرک کوتاه‌‌مدت انجام می‌دهد و به همین دلیل هم در بین اندیکاتورهای روندی و هم ممنتومی جای می‌گیرد که کمک بسیار بزرگی به تحلیلگران بازار بورس می‌کند.

اندیکاتور مکدی (MACD) بین بالا و پایین خط صفر با همگرایی، واگرایی و رد شدن از روی میانگین متحرک ها، جابجا می‌شود. تحلیلگران بورس برای کار با اندیکاتور مکدی (MACD) می‌توانند به دنبال عبورها از خط سیگنال، خط مرکزی و واگرایی‌ها باشند تا نشانه‌ها و سیگنال‌های مختلف را کشف کنند.
نکته مهم در مورد اکثر اندیکاتورهای ممنتوم این است که برای تعیین شرایط بیش از حد خریداری شده و یا بیش از حد فروخته شده بسیار مناسب هستند؛ اما اندیکاتور مکدی به دلیل نداشتن مرز مشخص تنها برای این کار ساخته نشده و کارهای بیشتری از او بر می‌آید.

نکته: اندیکاتور مکدی (MACD) به دو صورت مک-دی و ام- ای- سی- دی تلفظ می‌شود.

در تصویر زیر یک مثال از به کار بردن اندیکاتور مکدی روی یک نمودار و در پنل پایین آن مشاهده می‌کنید.

آموزش اندیکاتور مکدی - 1

مقاله آموزش پولبک در بورس | شناسایی pullback را حتما مطالعه کنید

 

محاسبات اندیکاتور مکدی

در اندیکاتور مکدی (MACD) سه فاکتور بسیار مهم مورد محاسبه قرار می‌گیرند که در ادامه فرمول هر سه را مشاهده می‌کنید:

آموزش اندیکاتور مکدی - فرمول1

خط MACD برابر است با میانگین متحرک 12 دوره‌ای منهای میانگین متحرک 26 دوره‌ای و برای محاسبه میانگین متحرک از قیمت‌های پایانی دوره استفاده می‌شود. میانگین متحرک 9 دور‌ه‌ای خود اندیکاتور مکدی (MACD) نیز همراه با اندیکاتور رسم می‌شود و به عنوان خط سیگنال و تشخیص‌دهنده دورها در بازار بورس عمل می‌کند.

هیستوگرام اندیکاتور مکدی تفاوت بین MACD و میانگین متحرک 9 دوره‌ای آن است. وقتی MACD بالاتر از خط سیگنالش برود، هیستوگرام مثبت و وقتی خط MACD پایین‌تر از خط سیگنالش باشد، هیستوگرام منفی است.

این نکته را در نظر داشته باشید: اعداد 9، 12 و 26 تنظیمات پیش فرض اندیکاتور MACD در بورس هستند و شما می‌توانید با توجه به استایل معاملات و اهدافتان آن‌ها را تغییر دهید.

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش الگوهای کندل استیک | کندل استیک ژاپنی را مطالعه کنید

 

نحوه کار و آموزش اندیکاتور مکدی در تحلیل تکنیکال

فراگیری و آموزش اندیکاتور مکدی (MACD) بسیار ساده است. همانطور که از نام اندیکاتور مکدی (MACD) مشخص است، MACD با همگرایی و واگرایی دو میانگین متحرک کار می‌کند. همگرایی زمانی اتفاق میفتد که این دو میانگین متحرک به هم نزدیک شده و واگرایی هنگام دور شدن این دو میانگین متحرک از هم اتفاق می افتد.

میانگین متحرک کوتاه مدت ( 12 دوره‌ای) سریعتر است و مسوول اکثر حرکات اندیکاتور مکدی در بورس است. میانگین متحرک طولانی‌تر (26 دوره‌ای) سرعت کمتری داشته و در لایه‌های بنیادین نسبت به تغییرات قیمت واکنش کمتری دارد.

خط MACD بین بالا و پایین خط صفر و یا خط مرکزی جابجا می‌شود. این عبور‌ها نشان می‌دهد که میانگین متحرک 12 دوره‌ای از روی میانگین متحرک 26 دوره‌ای عبور کرده است و جهت آن کاملا به نحوه عبور میانگین متحرک ها از روی هم بستگی دارد.

اندیکاتور MACD مثبت به شما می‌گوید میانگین متحرک 12 روزه بالاتر از 26 وزه در بورس است و این مقدار مثبت با دور شدن میانگین متحرک 12 از میانگین متحرک 26 بیشتر می‌شود و یعنی ممنتوم رو به بالا در حال افزایش است.

 

نکته:

برعکس همین مورد یعنی وقتی اندیکاتور MACD منفی است، نشان از این دارد که میانگین متحرک 26 بالاتر از میانگین متحرک 12 است و این مقدار منفی با دورتر شدن میانگین متحرک 12 از 26 روزه بیشتر شده و نشان‌دهنده این است که ممنتوم رو به پایین در حال افزایش است.

آموزش اندیکاتور مکدی - 2

 

در مثال بالا اندیکاتور مکدی در محدوده زرد رنگ منفی است و این یعنی میانگین متحرک 12 روزه پایین‌تر از میانگین متحرک 26 روزه در بورس است. عبور اولیه در انتهای ماه سپتامبر اتفاق افتاده و اندیکاتور مکدی (MACD) با هرچه دورتر شدن میانگین متحرک 12 از 26 روزه بیشتر در منظقه زرد رنگ فرو رفته است. منطقه نارنجی MACD مثبت را نشان می‌دهد که در آن میانگین متحرک 12 بالاتر از میانگین متحرک 26 است؛ اما همانطور که می‌بینید در این دوره زمانی خط MACD پایین‌تر از یک است (خط چین قرمز در پنجره پایینی) و میانگین متحرک 12 و 26 روزه تفاوت زیادی با هم ندارند.

حال که نکات مهمی در خصوص آموزش اندیکاتور مکدی (MACD) فرا گرفتید در تصویر زیر نیز از اندیکاتور مکدی در نمودار قیمت سهام شرکت سیمان خواف با کد سخواف استفاده شده است که می توانید برای تجزیه و تحلیل خود از آن در بازار بورس استفاده کنید.

آموزش اندیکاتور مکدی - نمونه

 

همچنین می توانید آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس (Support-Resistance) را مطالعه کنید. 

 

عبورها از خط سیگنال در اندیکاتور مکدی

خط سیگنال، میانگین متحرک 9 روزه‌ خط MACD است و به عنوان یک اندیکاتور میانگین متحرک، اندیکاتور MACD را دنبال کرده و شناسایی دورهای آن را در بورس راحت‌تر می‌کند.

یک حرکت صعودی هنگامی اتفاق می‌افتد که خط MACD بالاتر از خط سیگنال قرار بگیرد و برعکس آن‌ هم حرکت نزولی مخصوص زمانی است که خط MACD زیر خط سیگنال است. این حرکات و عبورها می‌توانند چندین روز و یا چندین هفته با توجه به قدرت حرکت باقی بمانند.

نکته مهم در کار با این اندیکاتور و این استراتژی در بازار بورس این است که نیازمند سختکوشی بسیاری است تا بتوانید به سیگنال‌هایی که پیدا می‌کنید، اعتماد نمایید. در تصویر زیر نمودار سهام شرکت IBM را مشاهده می‌کنید. میانگین متحرک 12 روزه با رنگ سبز، میانگین متحرک 26 روزه با رنگ قرمز و MACD در پنجره زیرین مشخص شده‌اند. در طی 6 ماه با 8 عبور از روی خط سیگنال روبرو هستیم که 4 تا از آن‌ها رو به بالا و 4 تا رو به پایین است.

در این نمودار برخی سیگنال‌های بد و برخی سیگنال‌های خوب را مشاهده می‌کنیم. منطقه زرد رنگ جایی است که اندیکاتور MACD به بالاتر از 2 رسیده و وارد منطقه شدیدا مثبت می‌شود. دو سیگنال نزولی در ماه‌های آپریل و می قابل مشاهده است؛ اما سهام IBM به روند صعودی خودش ادامه داده است و هرچند که ممنتوم رو به بالا بعد از رفتن به بالای 2 سرعتش کم شد؛ اما هنوز هم از ممنتوم رو به پایین در ماه‌های آپریل و می قدرتمندتر بود.

آموزش اندیکاتور مکدی - 3

 

پیشنهاد می کنم مقاله روانشناسی بازار بورس چیست و چگونه می‌توان از آن برای سودآوری استفاده کرد؟ را مطالعه کنید

 

عبورها از خط مرکزی

عبور نمودار از خط مرکزی دومین سیگنال معروف اندیکاتور مکدی است. یک عبور رو به بالا از خط مرکزی زمانی اتفاق می افتد که خط MACD به بالاتر از خط صفر برسد. این پدیده مربوط به وقتی است میانگین متحرک 12 روزه به زیر میانگین متحرک 26 روزه برود.

عبور رو به پایین از خط مرکزی نیز همزمان با حرکت خط MACD به زیر خط صفر است و مربوط به زمانی است که میانگین متحرک 12 روزه به زیر میانگین متحرک 26 روزه برود.

عبورها از خط مرکزی می‌تواند تا چند روز یا چند هفته، با توجه به قدرت یک روند در بازار بورس، باقی بمانند. اندیکاتور مکدی نیز تا زمانی که یک روند رو به بالای ثابت و پایدار داشته باشیم، مثبت باقی می‌ماند و بالعکس در صورت وجود روند رو به پایین پایدار، MACD منفی می‌شود.

نمودار بعدی سهام شرکت PHM را نشان می‌دهد که در طی 9 ماه حداقل 4 عبور از خط مرکزی را تجربه کرده است. سیگنال‌ها به دلیل همخوانی با روند‌های قدرتمند با این عبورها بسیار خوب عمل کردند.

آموزش اندیکاتور مکدی - 4

 

مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال چیست و این امواج چه کاربردی دارد؟ را حتما مطالعه کنید

 

و تصویر زیر نیز نمودار سهام CMI است که 7 عبور از خط مرکزی در تنها 5 ماه مشاهده می‌شود. در این نمودار روند‌ها با عبورها از خط مرکزی هماهنگ نبودند.

آموزش اندیکاتور مکدی - 5

 

نمودار بعدی سهام شرکت MMM را نشان می‌دهد که یک عبور از خط مرکزی صعودی را در ماه مارچ 2009 و یک عبور از خط مرکزی رو به پایین را در اوایل ماه فوریه 2010 می‌بینیم. این سیگنال برای 10 ماه سر جای خود باقی ماند و به بیان دیگر میانگین متحرک 12 روزه تا ده ماه بالاتر از میانگین متحرک 26 ماهه حرکت کرد که نشان از یک روند فوق‌العاده قدرتمند است.

آموزش اندیکاتور مکدی - 6

 

پیشنهاد می کنم مقاله سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

واگرایی‌ها در اندیکاتور مکدی

واگرایی به معنی خاص در اندیکاتور مکدی (MACD) زمانی اتفاق می افتد که خط اندیکاتور مکدی از نمودار قیمت در بورس دور شود. یک واگرایی صعودی زمانی شکل می‌گیرد که قیمت سهم رو به پایین حرکت کند؛ ولی MACD رو به بالا برود. این حرکت رو به پایین قیمت، روند نزولی را نشان می‌دهد؛ اما اندیکاتور MACD رو به بالا کمی از قدرت ممنتوم کم می‌کند.

با وجود اینکه این مورد قدرت ممنتوم رو به پایین را کم می‌کند؛ باز هم تا زمانی که اندیکاتور مکدی در منطقه منفی باشد، ممنتوم رو به پایین ممنتوم رو به بالا را شکست می‌دهد.

نمودار بعدی، سهام شرکت گوگل را نشان می‌دهد که با یک واگرایی صعودی در ماه اکتبر و نوامبر سال 2008 مواجه شد. این نکته را در نظر داشته باشید که برای تشخیص واگرایی‌ها از قیمت‌های پایانی استفاده می‌کنیم. به پرش‌های موقتی قیمت و اندیکاتور مکدی در اکتبر و نوامبر دقت کنید و در نهایت به نزول شدید قیمت سهام گوگل و رشد با سرعت کم MACD این نمودار نگاه کنید.

در ادامه اندیکاتور مکدی (MACD) به سمت بالا حرکت کرده و در دسامبر از خط سیگنال عبور کرد و در اینجا گوگل با یک شکست قیمتی از سطح مقاومت گذشت.

آموزش اندیکاتور مکدی - 7

 

اکنون می توانید مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس را مطالعه کنید

 

نکته:

یک واگرایی نزولی در بازار بورس زمانی اتفاق می افتد که قیمت سهم یک صعود شدید را تجربه کرده و اندیکاتور مکدی یک نزول با سرعت کم را ثبت می‌کند. در تصویر زیر نمودار سهام گیم‌استاپ را مشاهده می‌کنیم که از آگوست تا اکتبر یک واگرایی نزولی بزرگ را تجربه کرده است. قیمت سهم در ابتدا به شدت رو به بالا حرکت کرد و به صورت همزمان اندیکاتور MACD با سرعت کم نزول پیدا کرد.

در نتیجه این تحولات می‌بینیم خط MACD سطح حمایت را شکسته و نزولی می‌شود و همزمان قیمت نیز با یک پولبک، سطح حمایت خود را به طرح مقاومت در بازار بورس تبدیل می‌کند.

آموزش اندیکاتور مکدی - 8

 

برای دانلود اندیکاتور هیستوگرام مکدی از این لینک استفاده کنید : دانلود اندیکاتور هیستوگرام مکدی (Macd Histogram)

 

در استفاده از واگرایی‌ها باید در بازار بورس بسیار احتیاط کنید. معمولا واگرایی‌های نزولی با یک روند رو به بالا و واگرایی‌های صعودی با یک روند رو به پایینهمزمان هستند. بله این جمله را درست خواندید و واگرایی‌های مربوط به اندیکاتور MACD برعکس نمودار قیمت در بورس عمل می‌کنند.

در تصویر زیر نمودار قیمت سهام S&P 500 ETF را با 4 واگرایی نزولی از آگوست تا نوامبر سال 2009 میلادی مشاهده می‌کنید. می‌بینید که بر خلاف کم بودن ممنتوم رو به بالا، قیمت سهم به صعود خودش ادامه داده است؛ زیرا روند رو به بالا قدرتمند بوده است. تا زمانی که اندیکاتور مکدی مثبت است، ممنتوم رو به بالا از ممنتوم رو به پایین قوی‌تر است. در جاهایی ممکن است MACD (ممنتوم) کمتر مثبت (قوی) باشد؛ اما در مجموع در محدوده مثبت باقی می‌ماند.

آموزش اندیکاتور مکدی - 9

 

پیشنهاد ویژه: تمامی اندیکاتورهای خرید و فروش

همچنین می‌توانید برای تهیه اندیکاتور حرفه‌ای مکدی محصول اندیکاتور واگرایی مکدی را مشاهده نمایید.

 

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص آموزش اندیکاتور مکدی (MACD) در بورس صحبت کردیم. اندیکاتور MACD ممنتوم و روند را در یک اندیکاتور کنار هم به کار می‌گیرد. این ترکیب خاص از روند و ممنتوم می‌تواند در نمودارهای روزانه، هفتگی و ماهانه به کار گرفته شود.

تنظیمات استاندارد این اندیکاتور دوره‌های 12 روزه و 26 روزه برای میانگین متحرک (بستگی به نوع نمودار دارد و در کل منظور 12 و 26 دوره زمانی است). اندیکاتور MACD با میانگین متحرک کوتاه‌مدت 5 روزه، میانگین متحرک بلندمدت 35 روزه و خط سیگنال 5 روزه حساسیت بسیار بیشتری از تنظیمات پیش‌فرض دارد و می‌تواند برای قاب‌های زمانی هفتگی در بازار بورس بسیار مناسب و کاربردی باشد.

در ابتدای مقاله آموزش اندیکاتور مکدی (MACD) در بورس نیز گفته شد اندیکاتور مکدی برای مشخص کردن شرایط بیش از حد فروخته شدن و یا بیش از حد خریداری شدن مناسب نیست. هرچند که امکان تشخیص این شرایط در گذشته وجود دارد ولی اندیکاتور مکدی هیچ محدودیتی در بالا و پایین ندارد که برای مشخص کردن این سطوح مناسب باشد.

در نهایت اینکه امیدوارم از مقاله آموزش اندیکاتور مکدی (MACD) استفاده کافی را برده باشید و همچنین به یک اندیکاتور و ابزار خاص در بازار سرمایه بسنده نکرده و از چندین اندیکاتور برای معاملات خود در بازار بورس استفاده کنید.

 

  • مقالات مرتبط

7 اندیکاتور مهم در تحلیل تکنیکال

آموزش اندیکاتور ATR

آموزش اندیکاتور ADX

آموزش اندیکاتور SAR

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر (Keltener Channel)

آموزش اندیکاتور ویلیامز (Williams Indicator)

آموزش اندیکاتور باند بولینگر (Bollinger Bands)

آموزش اندیکاتور MFI

آموزش اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average)

آموزش اندیکاتور ابر ایچیموکو (Ichimoku Kinko Hyo)

آموزش اندیکاتور فیبوناچی (fibonacci Indicator)

آموزش اندیکاتور CCI

آموزش اندیکاتور RSI

واگرایی در اندیکاتورها – واگرایی در تحلیل تکنیکال

 

2 دیدگاه

  1. باسلام لطفا اندیکاتور مکدی هیستوگرام را برایم ایمیل کنید ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *