آموزش اندیکاتور MFI – آموزش کاربردی | MFI indicator

آموزش اندیکاتور MFI در تحلیل تکنیکال در بورس بسیار کابردی بوده و برای سرمایه گذاران مهم می باشد. اندیکاتور MFI یکی از ارتعاش‌سنج‌های بسیار مفید است که هم با حجم و هم قیمت کار می‌کند. MFI مخفف عبارت Money Flow Index و یا شاخص جریان پول است. از این اندیکاتور برای شناسایی نقاط پر فشار خرید و فروش استفاده می‌شود و توسط دو فرد با نام‌های Gene Quong و Avrum Soudack ساخته شده است.

برای شروع آموزش اندیکاتور MFI باید گفت جریان پول در بورس زمانی که قیمت معمول بالا می‌رود مثبت (فشار خرید) و هنگامی که قیمت معمول پایین می‌آید منفی (فشار فروش) است. اندیکاتور MFI را با عنوان RSI بر پایه حجم نیز می‌شناسند.

نسبت جریان پول مثبت و منفی وارد فرمول RSI می‌شود تا یک ارتعاش‌سنج که بین 0 تا 100 حرکت می‌کند را بسازد. با توجه به اینکه اندیکاتور MFI یک ارتعاش‌سنج ممنتوم بوده و به حجم وابسته است، برای تشخیص بازگشت‌های قیمتی و حباب‌ها در بازار بورس مناسب است. در ادامه با آموزش اندیکاتور MFI همراه ما باشید.

 

اندیکاتورهای ویژه: تمامی اندیکاتورهای کاربردی بورس

 

محاسبات اندیکاتور MFI

در محاسبه شاخص جریان پول یا اندیکاتور MFI چندین مرحله وجود دارد و در مثال زیر می‌خواهیم نحوه محاسبه کردن و آموزش اندیکاتور MFI در تحلیل تکنیکال را به شما آموزش دهیم. در این مثال از 14 دوره زمانی استفاده شده که توسط خود سارندگان این اندیکاتور نیز توصیه گردیده است.

آموزش اندیکاتور MFI - فرمول1

 

همچنین می توانید از فیلترهای کاربردی دیده بان بازار بورس استفاده نمایید. این مجموعه شامل بیش از 500 فیلتر کاربردی می باشد. 

 

جریان پول خام زمانی که قیمت معمول رشد دارد، مثبت و هنگام نزول آن منفی است. اما هنگامی که قیمت معمول تغییری نداشته باشد، جریان پول خام استفاده‌ای ندارد. نسبت جریان پول به عنوان ستون و پایه‌ای در محاسبه شاخص جریان پول شناخته می‌شود که در آن مجموع جریان پول مثبت در 14 دوره بر جریان پول منفی در 14 دوره تقسیم می‌شود. تصاویر زیر نمونه‌ای از انجام این محاسبات در نرم‌افزار اکسل و استفاده از MFI در نرم‌افزار است.

آموزش اندیکاتور MFI - 1

آموزش اندیکاتور MFI - 2

 

مقاله آموزش پولبک در بورس | شناسایی pullback را حتما مطالعه کنید

 

نحوه کار و آموزش اندیکاتور MFI در تحلیل تکنیکال

در آموزش اندیکاتور MFI نکات مهمی وجود دارد که می بایست مورد توجه قرار گیرد. به عنوان نسخه حجمی RSI، شاخص جریان پول یا اندیکاتور MFI درست مانند RSI به کار گرفته می‌شود و به شما پیشنهاد می‌کنیم که حتما در مورد RSI در مقاله جداگانه و تخصصی‌ای با نام آموزش اندیکاتور RSI که در مورد این اندیکاتور در تحلیل تکنیکال بازار بورس نوشته شده است بخوانید. اما بزرگترین تفاوت به طور واضح همین حجم است و حجم باعث می‌شود که اندیکاتور MFI اندکی متفاوت‌تر از RSI عمل کند.

سازندگان اندیکاتور MFI سه سیگنال متفاوت برای آموزش اندیکاتور MFI تعیین کرده‌اند. اولین سیگنالی که تحلیلگران بورس باید به دنبال آن بروند، شرایط فروش بیش از حد و خرید بیش از حد است. دومین سیگنال واگرایی‌های صعودی و نزولی است که برای تشخیص بازگشت‌های قیمتی مناسب هستند و سومین سیگنال بال‌های شکست در 80 و 20 است که باز هم مناسب تشخیص بازگشت‌های قیمتی است و ما در این مقاله سیگنال دوم و سوم را به صورت ترکیبی به شما معرفی خواهیم کرد.

قبل از اینکه استراتژی‌های مربوط به شاخص جریان پول یا آموزش اندیکاتور MFI را با هم بررسی کنیم، مثالی از به کارگیری این اندیکاتور بر روی نمودار قیمت سهام بانک شهر در بازار بورس را ببینید.

آموزش اندیکاتور MFI - نمونه

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش الگوهای کندل استیک | کندل استیک ژاپنی را مطالعه کنید

 

نکته: از این به بعد در این متن به جای فروش بیش از حد از عبارت OB و به جای خرید بیش از حد از عبارت OS استفاده خواهیم کرد.

 

فروش بیش از حد/خرید بیش از حد

از سطوح OB و OS می‌توان برای تشخیص حباب‌های قیمتی استفاده کرد. به طور معمول اندیکاتور MFI بالاتر از 80 به عنوان OB و MFI زیر 20 به عنوان OS در نظر گرفته می‌شود؛ اما در اینجا روندها می‌توانند در مسیر تحلیل با MFI مشکل ایجاد کنند؛ برای مثال ممکن است اندیکاتور MFI بالاتر از 80 برود؛ اما قیمت به دلیل وجود یک روند قدرتمند به صعود خود ادامه دهد و بالعکس ممکن است MFI کمتر از 20 باشد و قیمت به دلیل حضور یک روند ضعیف نزول پیدا کند.

Quong و Soudack برای حل این مشکل پیشنهاد کردند که این محدوده را افزایش بدهیم و از اندیکاتور MFI بالای 90 برای OB و MFI زیر 10 برای OS استفاده کنیم؛ اما MFIهای بالای 90 و زیر 10 بسیار کمیاب هستند و سرمایه‌گذاران ممکن است مدت‌های طولانی بدون رسیدن به این حباب‌های قیمتی به معاملات خود ادامه دهند.

آموزش اندیکاتور MFI - 3

 

همچنین می توانید آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس (Support-Resistance) را مطالعه کنید. 

 

در نمودار زیر می‌بینیم که سهام شرکت JB Hunt در اواخر اکتبر سال 2009 و اوایل فوریه سال 2010 میلادی به زیر 10 رسیده است. شرایط OS برای تایید بازگشت قیمت به تنهایی کافی نیست. اما در اینجا یک فاصله خالی زیاد در اکتبر و شکسته شدن خط مقاومت در فوریه نیز این موضوع را تایید می‌کنند.

آموزش اندیکاتور MFI - 4

 

در تصویر بالا نیز نمودار قیمت سهام شرکت Aeropostale را در بورس می‌‌بینید که در اواخر سپتامبر و دسامبر سال 2009 میلادی با MFI بالای 90 به شرایط OB رسیده است. در اینجا هم در سپتامبر و هم در دسامبر با MFI بالای 90 و شکسته شدن خط حمایت مواجه هستیم؛ اما چیزی که باعث شده است در دسامبر سقوط قیمت کمتر باشد، روند قدرتمندتر است.

 

پیشنهاد می کنم مقاله روانشناسی بازار بورس چیست و چگونه می‌توان از آن برای سودآوری استفاده کرد؟ را مطالعه کنید

 

شکست‌ها و واگرایی‌ها

بالهای شکست و واگرایی‌ها می‌توانند با هم ترکیب شوند تا سیگنال‌های فوق‌العاده قدرتمندتری بسازند. بال صعودی زمانی اتفاق میفتد که اندیکاتور MFI به زیر 20 برسد و سپس به سمت بالای 20 رفته و در یک پولبک بتواند خود را بالای 20 نگه دارد. بعد از همه این مراحل اندیکاتور MFI در منطقه‌ای بالاتر از اوج قبلی قرار می‌گیرد.

در تصویر زیر نمودار قیمت سهام شرکت Aetna در بورس را مشاهده می‌کنید که در ژانویه و فوریه سال 2010 میلادی یک واگرایی و بال شکست صعودی را شکل داده‌اند. ابتدا به قیمت سهام دقت کنید که در فوریه یک نزول با زاویه زیاد را تجربه می‌کند. اما اندیکاتور MFI به خوبی بالاتر از مقدار ژانویه خود می‌ماند و یک واگرایی رو به بالا را شکل می‌دهد.

در ژانویه نیز اندیکاتور MFI به زیر 20 رسیده، در فوریه به بالای 20 رفته و باقی ‌مانده است و سپس در اواخر فوریه با عبور از اوج قبلی توانسته است یک بال شکست صعود را شکل دهد. ترکیب این دو سیگنال با یکدیگر باعث شده است که در مارچ یک صعود فوق‌العاده در بازار بورس را ببینینم.

آموزش اندیکاتور MFI - 5

 

بال شکست نزولی برعکس مواردی است که گفته شد؛ یعنی MFI به بالاتر از 80 رسیده و سپس به زیر 80 می‌رود و در آنجا می‌ماند. بعد از این حرکت در یک پرش توانایی رسیدن به 80 را نداشته و به مکانی با مقداری پایین‌تر از کف خود می‌رسد. این تغییرات را در ماه‌های آگوست و اکتبر نمودار بالا مشاهده می‌کنید.

 

اندیکاتورهای ویژه: تمامی اندیکاتورهای خرید و فروش

 

سخن پایانی

آموزش اندیکاتور MFI در بورس برای شناسایی اشباع در خرید و فروش استفاده می شود. اندیکاتور MFI یک اندیکاتور خاص است که حجم و ممنتوم را با هم ترکیب کرده و در فرمول RSI ارائه می‌دهد. در مقاله 7 اندیکاتورهای مهم و کاربردی در تحلیل تکنیکال در مورد دسته‌بندی‌های مختلف اندیکاتورها حرف زدیم؛ اما MFI در هیچ‌کدام قرار نگرفته و هم با حجم و هم ممنتوم کار می‌کند.

در مقاله آموزش اندیکاتور MFI گفته شد که این اندیکاتور به عنوان RSI حجمی در بازار بورس شناخته می‌شود. اما به خوبی آن نمی‌تواند با خط مرکزی کار کند و در عوض می‌تواند سیگنال‌های بازگشت قیمتی را با سطوح OB و OS، واگرایی‌ها و بال‌های شکست به ما بدهد.

درست مانند تمام اندیکاتورهای دیگر، MFI نیز به تنهایی برای موفقیت در بورس قابل استفاده نیست و بهتر از است تحلیل الگوها و یا یک ارتعاش‌سنج ممنتوم خالص؛ همچون RSI در کنار آن استفاده شود. امیدوارم از مقاله آموزش اندیکاتور MFI در بورس استفاده کرده باشید.

 

  • مقالات مرتبط

7 اندیکاتور مهم در تحلیل تکنیکال

آموزش اندیکاتور ATR

آموزش اندیکاتور ADX

آموزش اندیکاتور SAR

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر (Keltener Channel)

آموزش اندیکاتور ویلیامز (Williams Indicator)

آموزش اندیکاتور باند بولینگر (Bollinger Bands)

آموزش اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average)

آموزش اندیکاتور ابر ایچیموکو (Ichimoku Kinko Hyo)

آموزش اندیکاتور فیبوناچی (fibonacci Indicator)

آموزش اندیکاتور CCI

آموزش اندیکاتور RSI

آموزش اندیکاتور مکدی (MACD)

واگرایی در اندیکاتورها – واگرایی در تحلیل تکنیکال

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *