آموزش اندیکاتور کانال کلتنر – آموزش کاربردی | (Keltener Channel)

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر (Keltener Channel) در تحلیل تکنیکال در ادامه توضیح داده می شود. اندیکاتور کانال کلتنر محبوب در بین سرمایه‌گذاران است و یکی دیگر از ابزارهایی است که برای موفقیت در بورس به آن‌ نیاز دارید. کانال کلتنر یک اندیکاتور بر پایه نوسان است که در مورد دسته نوسان در مقاله‌های گذشته صحبت کردیم و از 3 خط جداگانه تشکیل شده است.

خط میانی میانگین متحرک نمایی (EMA) قیمت است که می‌توانید در مورد آن در مقاله آموزش اندیکاتور میانگین متحرک بخوانید. دو خط دیگر در بالا و پایین EMA قرار می‌گیرند و نوار بالایی معمولا دوبرابر ATR بالاتر و نوار پایینی‌ دو برابر ATR پایین‌تر از EMA رسم می‌شوند. ATR اندیکاتوری است که به طور اختصاصی نوسان را اندازه‌گیری می‌کند؛ پس با گسترش نوارها می‌توانیم اندیکاتوری بر پایه نوسان داشته باشیم.

این نوارها در کنار هم اندیکاتور کانال کلتنر را تشکیل می‌دهند و از آنجایی اکثر حرکات قیمتی به همین منطقه و کانال محدود می‌شوند، خروج نمودار قیمت از این محدوده می‌تواند سیگنال‌هایی داشته باشد که در ادامه مقاله آموزش اندیکاتور کانال کلتنر در بورس در مورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

این سیگنال‌ها می‌تواند شامل تغییر روند، سریع‌تر شدن و قدرتمند‌تر شدن روند فعلی و یا تغییر جهت و راکد شدن بازار باشد. در ادامه آموزش اندیکاتور کانال کلتنر را مطالعه می کنیم.

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر - 1

 

اندیکاتورهای ویژه: تمامی اندیکاتورهای خرید و فروش

 

محاسبات اندیکاتور کانال کلتنر

اندیکاتور کانال کلتنر در تحلیل تکنیکال بورس اولین بار توسط چستر کلتنر در دهه 1960 میلادی به وجود آمد و بعد در دهه 1980 توسط لیندا بردفورد توسعه یافت. نسخه‌ای که امروزه در تحلیل تکنیکال استفاده می‌کنیم، ورژن توسعه‌یافته توسط لیندا بردفورد است.

همانطور که گفته شد، کانال کلتنر خود از دو اندیکاتور دیگر در تحلیل تکنیکال به وجود آمده است و قبل از اینکه بخواهیم نحوه انجام محاسبات کانال کلتنر را توضیح دهیم، گریزی به این دو اندیکاتور می‌زنیم.

میانگین متحرک نمایی، میانگین‌ قیمت‌های یک سهم در طی یک دوره زمانی است که در آن سهم قیمت‌های جدید‌تر بیشتر از قیمت‌های قدیمی‌تر است. ATR و یا میانگین محدوده واقعی یک اندیکاتور نوسان است و اولین بار توسط ویلز ویلدر در سال 1978 معرفی شد .

به طور خلاصه محدوده واقعی برای یک روز تفاوت بین اوج و کف قیمت آن روز است و میانگین محدوده واقعی در یک دوره زمانی چند روزه به ما میانگین محدوده واقعی را می‌دهد. این دوره زمانی معمولا 14 روز است.

حال که با اجزای کانال کلتنر آشنایی اندکی پیدا کردید، به سراغ فرمول محاسبه آن می‌رویم:

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر - فرمول1

 

تعداد دوره‌های زمانی‌ای که برای EMA تعیین می‌کنید به شما و نحوه کارتان در بورس باز‌میگردد؛ اما برای معاملات روزانه معمولا بین 15 تا 40 روز مناسب است.

معمول‌ترین ضریب برای ATR همانطور که گفته شد عدد 2 است و نوار بالایی به اندازه دو برابر ATR بالاتر از EMA و نوار پایینی به اندازه دو برابر ATR پایین‌تر از EMA است.

این ضریب با توجه به سهمی که با آن کار می‌کنید، می‌تواند متفاوت باشد؛ برای مثال اعداد 1.7 و 2.3 نیز در معاملات دیده شده است؛ اما مقدار معمول همان عدد 2 است. به طور کلی هرچه این ضریب بیشتر بشود، کانال بزرگتر و هرچه کوچکتر شود، کانال باریک‌تر است.

 

مقاله آموزش پولبک در بورس | شناسایی pullback را حتما مطالعه کنید

 

تنظیمات اندیکاتور کانال کلتنر در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور کانال کلتنر در بورس به دلیل اینکه یک روند را بیشتر برای ما نمایان می‌کند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور کلی وقتی با یک روند رو به بالا طرف هستیم، نمودار قیمت در نزدیکی نوار بالایی حرکت کرده و گاهی اوقات حتی از آن رد می‌شود. در روند رو به بالا نمودار قیمت باید همیشه بالاتر از نوار پایینی بماند و اغلب بالاتر از خط میانی است.

در روند رو به پایین تمام این موارد برعکس می‌شود؛ یعنی نمودار قیمت معمولا در نزدیکی نوار پایینی‌ است و حتی گاهی اوقات از آن رد می‌شود، همیشه پایین‌تر از نوار بالایی است و به ندرت به بالای خط میانی می‌رود.

اگر دیدید که در معاملات شما قیمت یک سهم در بورس به طور مداوم بالا می‌رود؛ اما هیچگاه به نوار بالایی نمی‌رسد، احتمالا تنظیمات کانال کلتنر را به درستی اعمال نکرده‌اید و نیاز است که ضریب گفته شده در بخش محاسبات را کمتر کنید. از آن طرف هم اگر قیمت سهم مورد نظر شما به طور مداوم بالا می‌رود؛ ولی دائما به نوار پایینی برخورد می‌کند، باید ضریب را بالاتر ببرید؛ زیرا کانال شما بیش از اندازه تنگ شده است.

در انتخاب دوره زمانی EMA نیز باید دقت لازم را به خرج دهید، در صورتی که از دوره‌های زمانی بزرگ‌تر استفاده کنید؛ احتمالا اندیکاتور دیرتر و با تاخیر به تغییرات قیمتی واکنش نشان می‌دهد. در صورت انتخاب دوره زمانی‌ کوتاه‌تر این تاخیر از بین‌ می‌رود؛ اما تشخیص دقیق جهت یک روند بسیار مشکل‌تر می‌گردد.

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش الگوهای کندل استیک | کندل استیک ژاپنی را مطالعه کنید

 

سیگنال‌ها و آموزش کار با اندیکاتور کانال کلتنر

نحوه کار و آموزش اندیکاتور کانال کلتنر در بازار بسیار ساده است. زاویه اندیکاتور کانال کلتنر به شما کمک می‌کند که جهت یک روند را شناسایی کنید. یک کانال رو به رشد، افزایش قیمت و یک کانال رو به سقوط، کاهش قیمت را نشان می‌دهد که با توجه به استفاده از EMA این موضوع کاملا واضح است.

اگر نمودار قیمت به منطقه‌ای بالاتر از نوار بالایی برسد، به خصوص در یک روند رو به بالا، نشان‌دهنده قدرت روند است و رسیدن قیمت به بخش پایین‌تر از نوار پایینی، ضعف روند را نشان می‌دهد.

سیگنال بعدی‌ که می‌توانیم از کانال کلتنر بگیریم تغییر ممنتوم یک روند است! بله در واقع با استفاده از یک اندیکاتور نوسان می‌توانیم ممنتوم یک روند را مورد بررسی قرار دهیم. روش کار به این صورت است که اگر قیمت به طور مداوم به نوار بالایی برخورد کند؛ اما بعد از مدت‌ها به سمت نوار پایینی برود، می‌توانیم حدس بزنیم که روند رو به بالا در حال از دست دادن ممنتوم خود است.

از نوارهای اندیکاتور کانال کلتنر می‌توان به عنوان سطوح مقاومت و حمایت در بازار بورس نیز استفاده کرد. در صورتی دائما بین نوار بالایی و پایینی نوسان داشته باشد، می‌توان از نوارهای بالایی و پایینی به عنوان سطوح حمایت و مقاومت استفاده کرد. روش کار به این صورت است که اگر قیمت به نوار پایینی برسد، به فکر خرید و اگر به نوار بالایی برسد، به فکر فروش باشید.

در تصویر زیر به وضوح حرکت اندیکاتور کانال کلتنر با نمودار قیمت سهام شرکت بیسکوییت گرجی را مشاهده می‌کنید.

تصویر نمونه

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر - نمونه

 

همچنین می توانید آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس (Support-Resistance) را مطالعه کنید. 

 

تفاوت‌ بین کانال کلتنر و باندهای بولینگر

اگر در مورد باندها و یا همان نوارهای بولینگر اطلاعاتی داشته باشید، احتمالا متوجه شباهت زیاد کانال کلتنر و نوارهای بولینگر شده‌اید. تفاوت بین کانال کلتنر و نوارهای بولینگر این است که در کانال کلتنر از ATR برای تشکیل نوارهای بالا و پایین استفاده می‌شود؛ اما در نوارهای بولینگر از انحراف‌های معیار بهره می‌بریم.

نحوه کار و تحلیل با استفاده از این دو اندیکاتور در تحلیل تکنیکال یکسان است؛ اما به دلیل محاسبات متفاوت، سیگنال‌ها و اطلاعاتی که می‌توانیم از هرکدام بگیریم، فرق می‌کند.

 

اکنون می توانید مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس را مطالعه کنید

 

استراتژی‌های استفاده از کانال کلتنر در تحلیل تکنیکال

استراتژی پولبک روند

وقتی تمام تنظیمات را به خوبی اعمال کردید و کانال کلتنر شما بر روی نمودار قیمتی سوار شد، همانطور که در بخش نحوه کار با این اندیکاتور در بورس گفته شد، معمول‌ترین استراتژی این است که وقتی در یک روند رو به بالا قیمت به سمت خط میانی می‌رود، اقدام به خرید کنید. در این روش حد ضرر خود را تقریبا وسط خط میانی و نوار پایینی و نقطه هدف خود را در نزدیکی نوار بالایی قرار بدهید.

اگر دیدید که نمودار قیمت بارها به حد ضرر شما نزدیک می‌شود و شما نیز تنظیمات را طبق راهنمایی‌های این متن به درستی وارد کرده‌اید، حد ضرر خود را کمی به نوار پایینی نزدیک کنید، با این کار فضای بیشتری به نمودار داده‌اید و احتمالا ضرر خود را کمتر خواهید کرد.

برعکس این موضوع نیز صادق است؛ یعنی وقتی روند رو به پایین داریم و نمودار قیمت به سمت خط میانی می‌رود، شروع به فروش کنید. نقطه توقف خود را در میانه فاصله بین نوار وسطی و بالایی قرار دهید و نقطه هدف را جایی در نزدیکی نوار پایینی مشخص کنید.

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر - 2

 

پیشنهاد می کنم مقاله روانشناسی بازار بورس چیست و چگونه می‌توان از آن برای سودآوری استفاده کرد؟ را مطالعه کنید

 

در این روش نسبت ریسک به پاداش و سود تقریبا 0.5 است؛ زیرا نقطه توقف شما تقریبا نصف طول نقطه هدف است. این نکته را در نظر داشته باشید که گاهی اوقات با تاخیر مواجه هستیم و نمی‌توان همیشه در پولبک به سمت نوار میانی، خرید و فروش انجام داد. در صورتی که قیمت بین نوار بالایی و پایینی در نوسان باشد نیز این روش موثر نخواهد بود.

 

استراتژی شکست

روش شکست در کانال کلتنر به دنبال حرکاتی است که در استراتژی پولبک احتمالا از دست داده‌اید. از این استراتژی اغلب در هنگام باز شدن بازار بورس و آغاز به کار آن در دقایق اولیه معاملات استفاده می‌شود؛ زیرا در این زمان پرهزینه‌ترین حرکات نمودار را مشاهده می‌کنیم.

استراتژی کلی این است که اگر قیمت نوار بالایی را شکسته و از آن عبور کند، سریعا اقدام به خرید کرده و اگر قیمت در 30 دقیقه اول باز شدن بازار بورس از نوار پایینی‌ پایین‌تر برود، بفروشید.

آموزش اندیکاتور کانال کلتنر - 3

 

مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال چیست و این امواج چه کاربردی دارد؟ را حتما مطالعه کنید

 

در این روش معامله هیچ نقطه سودی وجود ندارد و در صورتی که قیمت به خط میانی برسد، باید از معامله خارج شوید و مهم نیست که در این زمان سود و یا ضرر نموده‌اید.

از آنجایی که بورس در دقایق اولیه آغاز به کارش بسیار نوسانی است، ممکن است سیگنالی را دریافت کنید که سود و ضرر کمی به شما دهد و بلافاصله سیگنال دیگری را مشاهده بنمایید، بهترین کار در تحلیل تکنیکال با استفاده از کانال کلتنر این است که از سیگنال دوم نیز استفاده کرده و معامله کنید. در 30 دقیقه ابتدایی تنها از دو سیگنال استفاده کرده و معامله کنید.

اگر شکست نوارها در این 30 دقیقه اتفاق نیفتاد، احتمالا این استراتژی کارساز نبوده و باید از اندیکاتورهای دیگر استفاده کنید.

این استراتژی برای سهام‌هایی که روندهای تیز و با زاویه بالا دارند، مناسب است. اگر سهام مورد نظر شما در بورس به ندرت تغییرات بزرگ را تجربه می‌کند، بهتر است از این استراتژی استفاده نکنید.

اگر سهام شما در بورس روند تیز و با نوسانی را در دقایق ابتدایی آغاز به کار بورس ندارد، استفاده از این استراتژی می‌تواند باخت‌های زیادی را در معاملات به شما تحمیل کند.

 

اندیکاتورهای ویژه: تمامی اندیکاتورهای کاربردی بورس

 

سخن‌ پایانی

همانطور که گفته شد آموزش اندیکاتور کانال کلتنر در بورس ساده است ولی باید بسیار مراقب تنظیماتی که بر روی کانال کلتنر اعمال می‌کنید، باشید. زیرا کار با سهم‌های مختلف تنظیمات مختلفی را طلب می‌کند که باید از تجربه دیگران و یا آزمون و خطا به آن‌ها برسید. قبل از اینکه با پول واقعی از کانال کلتنر استفاده کنید؛ بهتر است در حساب‌های دمو و آزمایشی کار با این اندیکاتور تحلیل تکنیکال را تمرین کنید. تنها در صورتی که در جلسات تمرینی خودتان به موفقیت‌های زیادی دست پیدا کردید به طور واقعی از این اندیکاتور در بازار بورس استفاده کنید.

اولین نکته در به کارگیری اندیکاتور کانال کلتنر در تحلیل تکنیکال این است که به تنظیمات اعمال شده برای سهم‌های مختلف دقت بنمایید؛ زیرا برخی از استراتژی‌ها و مواردی که در بخش‌های قبلی گفته شد، در صورت تنگ و یا گشاد بودن کانال قابل استفاده نیست.

در مقاله آموزش اندیکاتور کانال کلتنر گفته شد که از این نوارها می‌توان به عنوان سطوح حمایت و مقاومت در بورس استفاده کرد؛ اما این موضوعی قطعی نیست. اما می‌توان پیش‌بینی‌های کوچکی در این رابطه داشت. هیچ شواهدی برای این داستان وجود ندارد؛ اما می‌توان پیش‌بینی‌های کوچکی در این رابطه داشت.

اندیکاتور کانال کلتنر به خوبی می‌تواند جهت یک روند را مشخص کرده و حتی سیگنال‌هایی برای معامله نیز به شما بدهد؛ اما بهترین کار این است که از این اندیکاتور به همراه تحلیل حرکات قیمت، تحلیل بنیادین( در صورت معامله در بلند مدت) و دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال در بازار بورس مورد استفاده قرار گیرد. برای موفقیت در بورس حتما نیاز به استفاده از چندین و چند ابزار دارید که باید از آن‌ها در کنار هم استفاده کرده و سیگنال‌های قدرتمندی را دریافت کنید. امیدوارم از مقاله آموزش اندیکاتور کانال کلتنر در معاملات خود استفاده کنید.

 

  • مقالات مرتبط

7 اندیکاتور مهم در تحلیل تکنیکال

آموزش اندیکاتور ATR

آموزش اندیکاتور ADX

آموزش اندیکاتور SAR

آموزش اندیکاتور ویلیامز (Williams Indicator)

آموزش اندیکاتور باند بولینگر (Bollinger Bands)

آموزش اندیکاتور MFI

آموزش اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average)

آموزش اندیکاتور ابر ایچیموکو (Ichimoku Kinko Hyo)

آموزش اندیکاتور فیبوناچی (fibonacci Indicator)

آموزش اندیکاتور CCI

آموزش اندیکاتور RSI

آموزش اندیکاتور مکدی (MACD)

واگرایی در اندیکاتورها – واگرایی در تحلیل تکنیکال

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *