روش های تحلیل تکنیکال در بازار بورس (technical analysis)

به طور کلی روش های تحلیل تکنیکال مورد استفاده بسیاری از سرمایه گذاران بورس است. تحلیل تکنیکال علمی است که فرصت‌های سرمایه‌گذاری و سود‌آور بودن آن سرمایه‌گذاری را برای ما مشخص می‌کند. تحلیل تکنیکال اغلب به عنوان یکی مفهوم اقتصادی شناخته شده و در بازارهای مالی کاربرد دارد. در این مقاله قصد داریم که در مورد انواع روش‌های تحلیل تکنیکال صحبت کنیم؛ اما قبل از آن‌ بهتر است که به طور خلاصه و مختصر در مورد خود تحلیل تکنیکال صحبت کنیم.

تاریخ تحلیل تکنیکال در بازار بورس به اواخر قرن نوزده بازمیگردد جایی که از نوشته‌های چارلز داو اطلاعاتی به دست آمد که می‌شد با استفاده از آن‌ها رفتارهای بازار را تحلیل کرد.

نوعی تحلیل دیگر با نام تحلیل بنیادین در بورس وجود دارد که در آن با استفاده از برخی اطلاعات بنیادین مربوط به یک شرکت و تجارت، همچون میزان فروش و درآمد، ارزش سهام آن شرکت را در آینده پیش‌بینی می‌کنند؛ اما در تحلیل تکنیکال پیش‌بینی قیمت سهام با استفاده از مواردی همچون قیمت فعلی و حجم و رفتارهای احساسی تکرارپذیر افراد فعال در بازار انجام می‌گیرد.

برای تحلیل تکنیکال ابزارهایی وجود دارد که اصطلاحا به آن‌ها اندیکاتور گفته می‌شود و با استفاده از آن‌ها می‌توان عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت یک سهم را اندازه‌گیری کرد.

تحلیل بنیادین مقداری دقیق‌تر از تحلیل تکنیکال کار می‌کند؛ اما کار کردن با آن نیازمند دانش و تجربه فراوانی است و در ضمن تحلیل تکنیکال نیز برای سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت بسیار مناسب‌تر است.

از روش های تحلیل تکنیکال می‌توان در بورس، خرید و فروش ارز، ارز دیجیتال، کالا و به طور کلی هر بازاری که دارای اطلاعات قیمتی از گذشته است، استفاده کرد.

 

مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال چیست و این امواج چه کاربردی دارد؟ را حتما مطالعه کنید

روش های تحلیل تکنیکال در بازار بورس - 1

 

پیشنهاد ویژه: تمامی اندیکاتورهای کاربردی بورس

 

مفاهیم پایه‌ای تحلیل تکنیکال

همانطور که گفته شد در قرن 19 تحلیل تکنیکال توسط چارلز داو به دنیای اقتصاد وارد شد و از آن روز تا به حال تغییرات زیادی داشته است. تحلیل تکنیکالی که ما امروزه می‌شناسیم، صدها سیگنال و ابزار مختلف دارد و با ترکیب کردن اندیکاتورهای آن با برخی قوانین ساده اقتصادی و مالی می‌توان پیش‌بینی‌های فوق‌العاده سودآوری کرد.

سرمایه‌گذاران بورس با تجربه و حرفه‌ای معمولا از تحلیل تکنیکال در کنار دیگر علوم اقتصادی استفاده می‌کنند؛ اما نوسان‌گیرها و سرمایه‌گذران به اصطلاح خرده پا فقط به همین ابزار تکیه می‌کنند.

 

پیشنهاد می کنم مقاله روانشناسی بازار بورس چیست و چگونه می‌توان از آن برای سودآوری استفاده کرد؟ را مطالعه کنید

 

فرضیات بنیادین تحلیل تکنیکال

همانطور که گفته شد دو نوع روش تحلیل برای تصمیم‌گیری در مورد نحوه سرمایه‌گذاری در بازار بورس وجود دارد. با استفاده از تحلیل بنیادین وضعیت اقتصادی و مالی یک شرکت مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرد تا یک دید کلی در مورد ارزش آن شرکت به دست بیاید.

اما تحلیلگران تکنیکال بیشتر ترجیح می‌دهند که احساسات و هیجانات پشت تغییرات قیمتی را با استفاده الگوها و روندهای مختلف مورد بررسی قرار دهند و کمتر به مسائل بنیادین یک شرکت توجه می‌کنند.

مثال واضحی که می‌توان زد این است که برخی از شرکت‌های حاضر در بورس حتی یک ساختمان عادی برای کار ندارند و به نوعی اصلا تولید و تجارتی در آنجا صورت نمی‌گیرد.

از نظر تحلیل بنیادین خرید سهام این شرکت کاملا اشتباه و ضررده است؛ اما احساسات و هیجانات افراد حاضر در بازار که به خرید و فروش سهام مشغولند باعث می‌شود که قیمت سهام آن بالا برود و از نظر تحلیل تکنیکال سیگنال‌های خوبی برای خرید و سود کردن وجود داشته باشد.

از نوشته‌های چارلز داو دو فرضیه اصلی برای شکل‌‌گیری علم تحلیل تکنیکال امروز به وجود آمده است که به نوعی چارچوب اصلی آن را نیز تشکیل می‌دهند:

  • بازار نسبت به مسائل اصلی که بر روی قیمت یک سهم تاثیر می‌گذارند، حساس است؛ ولی در عین حال؛
  • حتی حرکت‌های تصادقی قیمت‌ها نیز طبق الگوهای قابل تشخیص تکرار‌پذیر انجام می‌شود.

 

مقاله کاربردی واگرایی در اندیکاتورها – واگرایی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

نحوه کار با روش های تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال در بورس و روش های مختلف تحلیل تکنیکال می‌تواند نحوه رفتار بازارهایی که عرضه و تقاضا در آن تعیین‌کننده هستند را مشخص و به نوعی پیش‌بینی کند و حتی برخی از افراد خیلی ساده علم تحلیل تکنیکال را در حد مطالعه میزان عرضه و تقاضا در زمان‌های مختلف می‌دانند.

معمولا در تحلیل تکنیکال بر روی تغییرات قیمت متمرکز می‌شویم؛ اما برخی از تحلیلگران دیگر متغییرها؛ همچون حجم و قدرت معاملات را نیز مد نظر قرار می‌دهند.

در طول زمان صدها الگو و سیگنال و اندیکاتور مختلف به تحلیل تکنیکال افزوده شده است تا کارایی آن بیشتر شود. برخی از اندیکاتورها بر روی اطلاعات فعلی قیمت‌ها و تعیین مواردی همچون سطوح حمایت و مقاومت کار می‌کنند و برخی نیز قدرت یک روند را اندازه‌گیری کرده تا احتمال ادامه یافتن آن را بسنجند.

از تعدادی از ابزارها و الگوهای معمول در تحلیل تکنیکال می‌توان به خطوط روند، کانال‌ها، میانگین متحرک‌ها و اندیکاتورها ممنتوم اشاره کرد. به طور کلی در تحلیل تکنیکال به دنبال اندیکاتورهای زیر هستیم:

  • روندهای قیمتی
  • الگوهای نمودار
  • اندیکاتورهای حجم و ممنتوم
  • ارتعاش‌سنج‌ها
  • میانگین متحرک‌ها
  • سطوح مقاومت و حمایت

توضیح هرکدام از این موارد نیازمند چندین مقاله طولانی و حتی کتاب‌های مختلف است؛ اما در این مقاله قصد نداریم که راجع به این مسائل صحبت کرده و انواع روش های تحلیل تکنیکال را به طور جامع و کامل بررسی کنیم؛ بلکه قصد داریم یک دید کلی از آن به شما بدهیم تا بعد در مورد انواع آن به راحتی بحث بشود.

 

پیشنهاد می کنیم مقاله 7 اندیکاتورهای مهم و کاربردی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

محدودیت‌های تحلیل تکنیکال

یکی از مهم‌ترین محدودیت‌ها و نواقص تحلیل تکنیکال در بورس دقیق نبودن آن است. هیچ‌ کدام از پیش‌بینی‌ها و سیگنال‌هایی که با استفاده از تحلیل تکنیکال به دست می‌آیند قطعی و 100 درصدی نبوده و تکرار پذیر بودن کامل تاریخچه بازار یک امر حتمی نیست.

یکی دیگر از محدودیت‌های تحلیل تکنیکال، امکان شخصی‌سازی کردن آن است! بله شاید در برخی موارد این موضوع یک نکته مثبت بسیار عالی به نظر برسد؛ اما این مورد می‌تواند مشکلاتی را نیز به وجود بیاورد.

برای مثال فرض کنید که یک فرد با توجه به میانگین متحرک 20 روزه حد ضرر مشخصی را برای خود تعیین می‌کند؛ حال اگر تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران این حد ضرر مشخص را برای خود انتخاب کرده باشند، در زمان موعود صف فروش تشکیل می‌شود و قیمت سهام سقوط می‌کند.

به طور کلی تحلیل تکنیکال برای معاملات کوتاه مدت بسیار مناسب است؛ اما برای برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت، تحلیل بنیادین مناسب‌تر است.

حال که به طور خلاصه با تحلیل تکنیکال و ابزارهای معمول آن آشنا شدید، بهتر است به بحث اصلی مقاله و همان روش‌های مختلف تحلیل تکنیکال بپردازیم.

 

همچنین می توانید آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس (Support-Resistance) را مطالعه کنید. 

 

روش‌های تحلیل تکنیکال

به طور کلی امکان دسته‌بندی کردن روش های تحلیل تکنیکال در بازار بورس و مشخص کردن روش‌های مختلف برای آن وجود ندارد؛ اما تحلیلگران بورس در استفاده از آن، استراتژی‌ها و برنامه‌ریزی‌های مخصوص خودشان را دارند که می‌توان دیدگاه‌های مختلف نسبت به این علم را به عنوان روش‌های مختلف تحلیل تکنیکال نامگذاری کرد.

تمام روش‌های تحلیل تکنیکال مفید نیستند؛ اما در ادامه برخی از روش‌های کاربردی و خوب را به شما معرفی کرده و هدف از این نوع تحلیل تکنیکال و کاربرد آن در بازارهای مختلف مالی را شرح خواهیم داد.

پیشنهاد می کنم مقاله سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

روش های تحلیل تکنیکال در بازار بورس - 2

 

مقاله آموزش پولبک در بورس | شناسایی pullback را حتما مطالعه کنید

 

تحلیل تکنیکال تفسیری و ریاضیاتی

اولین دسته‌بندی برای شناسایی انواع تحلیل تکنیکال در بورس، دو دسته تفسیری و ریاضیاتی است. در دسته تفسیری شما به نمودار نگاه می‌کنید و سعی می‌کنید که از آن اطلاعات مختلف را به دست بیاوید.

همانطور که حدس میزنید تفسیری که از یک نمودار می‌شود، کاملا به شخصی که این تفسیر را انجام می‌دهد بستگی داشته و یک تحلیلگر می‌تواند تحلیل و تفسیری کاملا متفاوت از نمودار نسبت به همکارش که در کنارش نشسته است، داشته باشد.

در تحلیل تکنیکال ریاضیاتی، تفسیر و تحلیل نمودار توسط اشخاص مختلف متفاوت نخواهد بود. پایه و اساس تحلیل تکنیکال ریاضیاتی اعداد ثابت؛ مانند قیمت‌ها، حد مشخص RSI و یا میانگین متحرک‌هاست.

فرمول‌های این نوع تحلیل توسط دانشمندان و سرمایه‌گذاران تایید شده و به همین دلیل هیچ فرقی بین تفسیرهای مختلف از آن نخواهد بود؛ برای مثال اگر RSI یک سهم به بالای هفتاد برود، همه تحلیلگران با هم متوجه می‌شوند که سهم مورد نظر در بورس بیش از حد خریداری شده است.

به دلیل مشخص بودن قوانین و اعداد تحلیل تکنیکال ریاضیاتی، این نوع تحلیل تکنیکال در بین تحلیلگران و سرمایه‌گذاران بازار بورس محبوب‌تر است.

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش الگوهای کندل استیک | کندل استیک ژاپنی را مطالعه کنید

 

اندیکاتورها و قیمت

خود تحلیل تکنیکال ریاضیاتی به دو دسته دیگر با نام‌های اندیکاتوری و قیمتی تقسیم می‌شود. این دو نوع تحلیل تکنیکال بسیار کاربردی بوده و حتی می‌توانند به صورت ترکیبی نیز مورد استفاده قرار بگیرند؛ زیرا هردو اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند.

تحلیل تکنیکال اندیکاتوری بر اساس اطلاعات اندیکاتورها و قیمتی بر اساس تاریخچه قیمتی سهام یک شرکت کار می‌کند. هدف نهایی تحلیل تکنیکال این است که ریسک و میزان سود یک معامله را به شما نشان بدهد که این دو روش به خوبی می‌توانند کمک کنند.

وقتی تحلیل تکنیکال قیمتی مورد استفاده قرار می‌گیرد، سطوح حمایت و مقاومت سهام یک شرکت در بورس اهمیت زیادی پیدا می‌کند. هرچه نمودار قیمت به این خطوط نزدیک‌تر شود، حرکت‌ها و جهت‌ حرکت‌های آن محدود‌تر می‌گردد و احتمال بازگشت قیمتی در نزدیکی سطوح مقاومت و حمایت بیشتر است.

منطق پشت حمایت و مقاومت در نمادهای بازار بورس نیز بسیار ساده است. همانطور که گفته شد قصد نداریم به طور کامل در مورد مفاهیم مختلف تحلیل تکنیکال صحبت کنیم؛ اما به طور مختصر حمایت و مقاومت عرضه و تقاضا را نشان می‌دهند.

اگر قیمت سهام در بورس به سمت سطح حمایت برود، یعنی عرضه بالا و تقاضا کم است و به طور مشابه وقتی قیمت سهام به سمت خط مقاومت حرکت می‌کند، یعنی عرضه کم و تقاضا زیاد است.

هر بار که سطوح حمایت و مقاومت از شکسته شدن نجات پیدا کنند، قدرت آن‌ها بیشتر می‌شود. وقتی قیمت به سمت سطح مقاومت می‌رود، سرمایه‌گذاران دیگر خرید نکرده و به جای آن پوزیشن خود را به فروش تغییر می‌دهند و به همین دلیل دوباره قیمت از سطح مقاومت بازگشته و به سطح حمایت می‌رود.

حال هرچه تعداد این بازگشت‌ها بیشتر شود، سرمایه‌گذاران بیشتری به آن سطح مقاومت اعتماد کرده و روز به روز قدرت آن بیشتر می‌گردد.

با تمام این موارد، امکان شکسته شدن خط مقاومت و حمایت باز هم وجود دارد؛ اما سطح ریسک و ضرر با استفاده از این ابزار تحلیل تکنیکال پایین می‌آید.

از آن طرف تحلیل تکنیکال اندیکاتوری از روندهای موجود که اغلب هم از تحلیل قیمتی به دست آمده‌اند، استفاده می‌کند. رو به بالا و یا رو به پایین بودن یک روند و یا بازگشت و برعکس شدن آن‌ها با استفاده از تحلیل اندیکاتوری امکان‌پذیر است.

 

همچنین می توانید فیلتر طلایی بورس شامل 5 فیلتر نوسانی را دانلود نمایید

 

اهمیت تحلیل تکنیکال در چیست؟

تا به اینجای مقاله در مورد تحلیل تکنیکال و روش‌های مختلف استفاده از آن صحبت کردیم؛ اما چه چیزی تحلیل تکنیکال را اینقدر مهم می‌کند؟ چرا اولین علمی که باید برای ورود به بورس آن را یاد بگیرید تحلیل تکنیکال است؟

تحلیل تکنیکال به دو دلیل کاربردی است:

1- روانشناسی

2- استفاده گسترده توسط سرمایه‌گذاران!

وقتی تعداد زیادی از مردم یک روند، سطح مقاومت و یا حمایت خاصی را تشخیص می‌دهند، فکر می‌کنند که با یک حقیقت و واقعیت بازار روبرو شده‌اند. هرچه تعداد تحلیلگرانی که این روندها را دیده و بر اساس آن اقدام به کاری کنند، قدرت روندها بیشتر می‌شود.

علاوه بر تاثیرات روانشناسی روی روندها، تعداد افرادی که از تحلیل تکنیکال در بازار بورس استفاده می‌کنند نیز مهم است. روش‌های گفته شده در این مقاله زمانی ارزش و اعتبار دارند که توسط تعداد زیادی از مردم در بورس مورد استفاده قرار بگیرند.

به طور کلی هرچه تعداد بیشتری از مردم از یک روش یکسان تحلیل تکنیکال استفاده کنند، به نتایج یکسان رسیده و پیش‌بینی‌ها درست‌تر از آب در می‌آید.

 

پیشنهاد ویژه: تمامی اندیکاتورهای خرید و فروش

 

سخن پایانی

تحلیل تکنیکال در بورس و روش های مورد استفاده در تحلیل تکنیکال دو روش و استراتژی کلی با عنوان‌های تحلیل ریاضیاتی و تفسیری دارد که خود تحلیل ریاضیاتی نیز دو بخش اندیکاتوری و قیمتی را در بر می‌گیرد.

استفاده از تفسیرهای شخصی در تحلیل تکنیکال می‌تواند بسیار خطرناک بوده و سیگنال‌های اشتباه در بازار بورس به شما بدهد؛ اما در صورت کسب تجربه و مهارت در این کار، می‌توانید تحلیل‌هایی درست داشته و با بسیاری از سرمایه‌گذاران با تجربه به طور همزمان تصمیم‌گیری کنید؛ اما تا آن زمان بهتر است که تحلیل تکنیکال ریاضیاتی، که قوانین و اعداد مشخص و ثابت دارند، استفاده کنید.

در این مقاله در خصوص روشهای تحلیل تکنیکال صحبت کردیم در مقالات آینده در خصوص هر کدام از روش های تحلیل تکنیکال در بورس صحبت خواهیم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *