موفقیت در بازار مالی ایران – 11 نکته کاربردی در بورس

امروزه بازارهای مالی به عنوان یکی از عوامل موثر در اقتصاد کشورها شناخته می‌شوند. هر چقدر این بازار توسعه یابد به همان میزان سرمایه گذاری در آن با موفقیت همراه خواهد بود. بازار مالی مکانیزمی است که در آن دارایی‌های مالی در چارچوب قوانین و مقررات میان پس‌انداز کنندگان و سرمایه گذاران مبادله می‌شوند. اگر شما هم علاقه‌مند به این حوزه هستید باید نکاتی را برای موفقیت در بازار مالی ایران رعایت کنید. در این مطلب قصد داریم 10 نکته کلیدی را برای موفقیت در این بازار به شما معرفی کنیم.

موفقیت در بازار مالی ایران

ریسک‌های سرمایه گذاری در بازار مالی ایران

عواملی مثل عدم وجود زیرساخت‌های مناسب، عدم مدیریت درست اقتصادی و تحریم‌های آمریکا علیه ایران باعث شده تا بازارهای مالی ایران به خوبی در مسیر توسعه حرکت نکنند و روز به روز از بازارهای جهانی فاصله بگیرند.این مساله باعث شده تا سرمایه گذاری در این بازارها با ریسک همراه شده و موفقیت در آن دشوار شود. همچنین در ایران نهادی برای آموزش و همینطور اطلاع‌رسانی در خصوص بازارهای مالی وجود ندارد. از طرفی بسیاری از مردم نیز چندان از ساز و کارهای آن اطلاع ندارند. در حالی که داشتن اطلاعات دقیق برای حضور سرمایه گذاران در هر بازاری الزامی است.

از مهم‌ترین چالش‌های مطالعاتی در بازار مالی می‌توان به عدم وجود نگرش تخصصی در انجام مطالعات بازار، عدم شفافیت در تدوین استراتژی توسعه اقتصادی، فقدان فهرست مقدماتی اولویت‌های سرمایه‌گذاری، عدم سازگاری مطالعات بازار با وقایع جهانی، تفکیک نشدن تحلیل‌های مالی و اقتصادی و اعمال تفکر یکسان در انجام مطالعات طرح‌های صنعتی اشاره کرد.

از طرفی دیگر عواملی مانند ضعف دسترسی به اطلاعات و آمار فعالیت‌های صنعتی و اقتصادی، تناقص در آمارهای موجود، استفاده از روش‌های نادرست برای پیش‌بینی جریانات، اشتباه در انتخاب اولویت‌های سرمایه‌گذاری، عدم وجود رقابت در ساختار بیشتر فعالیت‌های اقتصادی کشور موجب ناکارآمدی بازارهای مالی کشور شده است. عواملی مثل درگیری‌های سیاسی، رشد منفی اقتصادی و کاهش تجارت با سایر کشورها نیز باعث شده اعتبار ایران در تامین مالی از طریق منابع بین المللی کاهش یابد؛ همین امر موجب تاثیر منفی بر بازارهای مالی ایران شده است.

اگر چه بازار مالی ایران به خصوص بازار سرمایه، به علت نداشتن ارتباطات جهانی و عدم سرمایه‌گذاری شرکت‌های ایرانی در کشورهای خارجی، به طور مستقیم تحت تاثیر بحران‌های جهانی نیست، اما اثرات روانی و همچنین اثرات غیرمستقیم آن از طریق کاهش نقدینگی و کاهش رشد اقتصادی کشور بر بازار سرمایه غیر قابل انکار است.

ریسک‌های سرمایه گذاری در بازار مالی ایران

11 نکته طلایی برای موفقیت در بازار مالی ایران

هر سرمایه گذاری برای موفقیت در بازار مالی ایران، باید درباره چگونگی مدیریت سرمایه آموزش دیده باشد و از این آموزش‌ها در هر گونه معاملاتی استفاده کند. همچنین باید با شناخت ریسک‌های موجود در بازار، بتواند ارزش سرمایه و دارایی خود را حفظ کرده و در جهت افزایش آن تلاش کند تا به موفقیت برسد. برای رسیدن به این هدف نباید سه اصل اساسی را فراموش کنید. کسب علم و دانش تخصصی، چگونگی مدیریت سرمایه و روانشناسی اصولی هستند که برای موفقیت باید به آن‌ها توجه کرد. در ادامه قصد داریم 10 نکته طلایی را به شما معرفی کنیم که رعایت آن‌ها برای رسیدن به موفقیت در بازار مالی ایران لازم است.

1- آموزش دیدن

هر فردی پیش از ورود به هر بازاری و سرمایه گذاری در آن، به خصوص در بازار سرمایه ابتدا باید در مراکز آموزشی معتبر، دانش مورد نیاز را کسب کند. تنها در این صورت است که ریسک فعالیت در بازارهای مالی کاهش پیدا کرده و افراد می‌توانند بر اساس تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌های درست فعالیت کنند. سرمایه‌گذار در حین کسب آموزش متوجه می‌شود که باید تمرکز خود را بر روی حفظ سرمایه گذاشته و در مرحله بعدی به دنبال کسب سود از بازار باشد.

این در حالیست که اولویت اکثر سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای سودآوری است و به همین علت در همان ابتدای مسیر شکست می‌خورند. اما افراد حرفه‌ای با تمرکز بر کاهش زیان، سرمایه خود را افزایش می‌دهند. در بازارهایی مثل فارکس و یا بازار آتی سکه که سرمایه‌گذار قادر است با چند برابر سرمایه خود معامله کند، حساسیت این موضوع به مراتب بیشتر می‌شود. بنابراین دریافت آموزش و کسب دانش لازم موجب می‌شود که سرمایه‌گذار برای موفقیت در بازارهای مالی ایران، دچار هیجان نشده و به شکلی منطقی اقدام به مبادله کند.

2- حفظ آرامش در انجام هر نوع معامله

برای موفقیت در بازار مالی ایران بسیار مهم است که بتوانید آرامش خود را حفظ کنید. بیشتر اوقات، عملکرد احساسی در بازار موجب شکست سرمایه‌گذاران و کاهش سرمایه می‌شود. علاوه برآن ترس و طمع، بزرگترین موانع پیش روی سرمایه سرمایه‌گذاران هستند. سرمایه‌گذار حرفه‌ای بر اساس دانشی که کسب کرده، وارد بازار شده و با حفظ آرامش، به انجام مبادله در بازارهای مالی می‌پردازد. این نکته برای سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی ایران به علت ریسک‌هایی که به آن اشاره کردیم، بسیار مهم است.

موفقیت در بازار مالی ایران

3- تخمین سود و زیان پیش از انجام معاملات

پیش از شروع هر معامله‌ای، سرمایه گذار باید مقدار سود و زیان احتمالی آن معامله را بررسی کند و مشخص کند که به ازای هر واحد سود، چه مقدار ضرری را می‌تواند متحمل شود. زیرا قبل از انجام معامله، سرمایه گذار هنوز ریسک نکرده و می‌تواند شرایط مختلف را بررسی کند. عدم توجه به این نکته می‌تواند باعث ضرر بیش از حد سرمایه گذار شود. برای انجام این کار می‌توانید از ابزار تحلیل تکنیکال استفاده کنید.

سرمایه‌گذاران حرفه ای می‌دانند که برای مثال زمانی که ارزش یک سهام بنیادی، به شکل غیرواقعی افت می‌کند حتما سایر سرمایه گذاران در تحلیل‌های خود دچار اشتباه شده‌اند. بنابراین از این فرصت استفاده کرده و به جای فروش، شروع به خرید می‌کنند. اما باید توجه داشت که سرمایه‌گذاری معکوس با ریسک بالایی همراه است و باید پیش از انجام آن حتما تحقیق و بررسی انجام شود. در واقع اگر سرمایه‌گذار حرفه‌ای متوجه شود که افت ارزش سهام، یک دلیل محکم دارد، سرمایه خود را وارد بازار نخواهد کرد.

4- طمع نکنید

یکی از مواردی که می‌تواند جلوی منفعت سرمایه گذاران را بگیرد، طمع است. سعی کنید در اکثر مواقع مقداری از سود خود را از حساب خارج و پس انداز کنید. همیشه سود اندک بهتر از ضرر است. همچنین یکی از اشتباهات رایج سرمایه‌گذاران، پافشاری بر نگه داشتن معامله‌ی ضررده است. آن‌ها قصد دارند به این معاملات فرصت سوددهی بدهند اما درواقع نباید در نگه داشتن یک معامله، اصرار بی‌دلیل کرد.

موفقیت در بازار مالی ایران

5- استفاده از روزنگار

تنظیم یک فایل روزنگار و ثبت بالانس ماهانه حساب می‌تواند عملکرد سرمایه‌گذار در بازارهای مالی مانند بازار سهام را بررسی کند. این کار موجب می‌شود که سرمایه گذار از تجربیات گذشته استفاده کرده و اشتباهات قبلی را تکرار نکند. سرمایه‌گذاران موفق یک اشتباه را دوبار انجام نمی‌دهند. علاوه بر این یادداشت مداوم سود و زیان‌ها کمک می‌کند که سرمایه‌گذار بتواند استراتژی و سیستمی که برای انجام معامله انتخاب کرده را به شکل مداوم تکمیل کرده و آن را بهبود ببخشد.

به عنوان مثال یک روزنگار مناسب برای بازار سهام می‌تواند شامل نام سهام، خرید یا فروش، ورود، استاپ، تارگت، دلیل ورود، خروج و میزان سود یا ضرر باشد. با کمک این اطلاعات می‌توانید تاریخچه فعالیت‌هایتان را بررسی کنید.

6- پیش‌روی بر اساس یک استراتژی و بهبود آن

سرمایه گذاران حرفه‌ای برای موفقیت در بازار مالی ایران، سیستم‌ها و روش‌های گوناگون را آزمایش می‌کنند و میزان ریسک و سود را پیش‌بینی می‌کنند. یک استراتژی کارآمد می‌تواند در طولانی مدت تعداد مبادلات موفق شما را افزایش دهد. یک استراتژی مناسب باید مشخص کند که چرا باید سرمایه گذار وارد یک معامله شود و میزان سود و ریسک را برآورد کند. در واقع استراتژی میزان ریسک برای کسب سود را مشخص کرده و زمان انجام معامله را تعیین می‌کند.

یک سرمایه‌گذار حرفه ای می‌داند با استراتژی‌های کوتاه مدت ممکن نیست برای مدت زمان طولانی معامله کرد و در صورت بروز مشکل در طی معامله برای خود برنامه دارد و می‌داند چه زمانی باید از معامله خارج ‌شود. در واقع این زمان خروج است که میزان سود شما را مشخص میکند نه زمان ورود. این نکته هرچند بسیار ساده است اما اکثر سرمایه‌گذاران به آن توجهی نمی‌کنند.

7- برنامه ریزی روزانه

یکی از نکات مهم برای موفقیت در بازار مالی ایران، برنامه ریزی برای نحوه فعالیت سرمایه‌گذار است. برنامه ریزی به معنای آماده بودن برای معامله در ساعات مشخص است. سرمایه‌گذاران و معامله‌گران حرفه‌ای اغلب از یک جدول زمانی مشخص برای معامله استفاده می‌کنند. همچنین پیش از آغاز معامله لازم است نگاهی به اخبار کرده و اطلاعاتی درباره وضعیت بازار کسب کند. زیرا کنترل منظم و دقیق وضعیت بازار و استفاده از آن برای شناخت زمینه‌های مناسب سرمایه‌گذاری می‌تواند موفقیت بیشتر در بازارهای مالی را تضمین کند.

8- استفاده از منابع اطلاعاتی معتبر

گاهی اوقات اطلاعات اشتباه و ناقصی که به سرمایه‌گذاران داده می‌شود، از روی ناآگاهی است. اما گاهی اوقات افراد آگاهانه قصد دارند سرمایه‌گذاران تازه کار را به سمت ضرر هدایت ‌کنند تا به منافع خود دست یابند. در حال حاضر سایت‌ها، گروه‌های تلگرامی و رسانه‌های دیگری وجود دارند که تعداد زیادی از آن‌ها دنبال‌کننده‌های فراوانی نیز دارند. سرمایه‌گذاران باید متوجه باشند که نمی‌توان صرفا به این مراجع اتکا کرد زیرا احتمال دارد اطلاعاتی که دریافت می‌کنند اشتباه باشد. شما به‌عنوان سرمایه‌گذار باید در انتخاب منبع خود دقت کنید و بدانید مشاور مد نظر شما به چه افرادی کمک می‌کند و در چه بخشی از بازار سرمایه تخصص دارد. مشاور باید با توجه به حجم سرمایه‌ای که قصد دارید وارد جریان بازار کنید، تشخیص دهد که چه نوع معاملاتی برای شما مناسب است.

9- بیش از اندازه معامله نکنید

یکی از عمده‌ترین مشکلات سرمایه‌گذارها انجام چند معامله خوب و بعد افتادن به دام معاملات بیش از اندازه است. زمانی که بیش از اندازه ریسک بکنید ممکن است تمام سودتان را از دست بدهید. روزهایی که احساس میکنید قرار است سود زیادی کسب کنید، دقیقاً روزی است که باید آرامش خود را حفظ کنید و مثل روزهای دیگر با کنترل خودتان معامله انجام دهید. اگر بیش از اندازه معامله میکنید با یک مشاور متخصص در این زمینه مشورت کنید.

بیش از اندازه معامله نکنید

10- انتخاب درست در بازار

برای آن که بتوانید بهترین انتخاب را در بازارهای مالی داشته باشید باید دانش اقتصادی و قدرت تحلیل مناسبی داشته باشید و در جریان روند ساز و کار آن بازار باشید. به عنوان مثال در بازار سهام ممکن است با فشار تقاضا در زمان کوتاه، ارزش سهام یک شرکت از ارزش ذاتی آن فراتر برود اما این مساله صرفا در کوتاه مدت رخ می‌دهد؛ چراکه ارزش سهام هیچ شرکتی نمی‌تواند در طولانی مدت از ارزش دارایی‌های آن بالاتر برود.

این موضوع در مورد شرکت‌های بزرگ صنعتی بازار سهام مثل پتروشیمی، بیشتر قابل درک است. زیرا این شرکت‌ها معمولا آنقدر رشد کرده‌اند که ظرفیت رشدشان به کمترین میزان خود رسیده است و ارزش سهام آنها در بلند مدت به ارزش روز دارایی‌های شرکت نزدیک است. با این حال شرکت‌های فعال در صنایع رو به رشد و متکی به تکنولوژی‌های جدید مثل شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنتی و شرکت‌های دارویی، از آنجا که زمینه رشد بیشتری در مقابل دارند، ارزش سهام آن‌ها در بلندمدت می‌تواند در سطحی بالاتر از ارزش روز دارایی‌ها قرار بگیرد.

انتخاب درست در بازار

11- بودجه‌ای به عنوان پشتیبان در نظر بگیرید

مهم‌ترین عامل تعیین کننده بقای شما در بازار مالی این است که چقدر ریسک می‌کنید. اگر شما در چند معامله دچار ضرر زیادی شدید، یعنی ریسک زیادی کردید. بسیاری از افرادی که وارد بازار می‌شوند رویای ثروتمند‌ شدن در یک شب را دارند. نباید چنان ریسک کنید که کوچک‌ترین اتفاقی شما را از بازار بیرون بیاندازد. اما برای جلوگیری از این موضوع حتما قسمتی از سرمایه خود به عنوان بودجه پشتیبان در نظر بگیرید. این کار می‌تواند امنیت فعالیت‌های اقتصادی شما را در زمان بروز بحران‌های اقتصادی تامین کند.

موفقیت در بازار مالی ایران

سخن پایانی

بسیاری از افراد برای رسیدن به موفقیت مالی اقدام به سرمایه گذاری در بازارهای مالی می‌کنند. اما برای موفقیت در بازار مالی ایران در ابتدا باید درباره ریسک‌های انجام این کار اطلاع داشته باشید. این بازارها به علل مختلفی مانند ضعف مدیریت، تحریم‌ها و … توسعه زیادی پیدا نکرده و روز به روز از بازارهای جهانی فاصله می‌گیرند. اما شما با اطلاع از این ریسک‌ها و رعایت نکاتی که در این مطلب به شما ارائه دادیم می‌توانید در بازارهای مالی سرمایه گذاری کرده و سود زیادی به دست آورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *