استراتژی معاملاتی در بورس ایران – استراتژی معاملاتی چیست؟

استراتژی‌های معاملاتی در بورس بر اساس نحوه کارکرد در بازار و با توجه به اطلاعات بازار مشخص می‌شوند. هیچ نوع استراتژی از پیش برنده‌ای که در تمام بازارها نتیجه مثبتی داشته باشد وجود ندارد. یک استراتژی معاملاتی بر اساس مجموعه‌ای از باورها و پیش‌فرض‌ها با هدف کسب بیشترین سود از معاملات تدوین می‌شود. معامله‌گران بر اساس امکانات و اهداف خود از استراتژی‌ها و سبک‌های گوناگون معامله استفاده می‌کنند.

بعضی از آنها استراتژی مناسبی برای معاملات کوتاه مدت خود پیدا می‌کنند، حال آنکه بعضی دیگر استراتژی‌های مناسبی برای معاملات بلند مدت دارند. استراتژی معاملاتی در بورس ایران نیز از همین قاعده پیروی می‌کند و معامله‌گران متفاوت، از استراتژی‌های مختلفی در این بازار استفاده می‌کنند.

استراتژی معاملاتی در بورس-1

در این مطلب سعی می‌کنیم تا جای ممکن مفهوم استراتژی معاملاتی در بورس را توضیح دهیم و روشن کنیم. سپس به انواع روش‌های معامله و استراتژی‌های معاملاتی پرداخته و کاربرد هر یک از این موارد را توضیح می‌دهیم. در نهایت انتخاب استراتژی معاملاتی مناسب شما به مجموعه‌ای از عوامل، از جمله وضع بازار، شخصیت خود شما، اهداف‌تان از سرمایه‌گذاری، میزان منابع، زمان مورد نظر و مواردی مانند این بستگی دارد. به همین دلیل، «بهترین» استراتژی معاملاتی یا چیزی مانند این وجود ندارد، بلکه فقط استراتژی‌های مختلفی وجود دارند که در شرایط و با هدف‌های متفاوتی می‌توانند کارایی داشته باشند.

 

پیشنهاد می کنیم از فیلترهای کاربردی دیده بان بازار بورس استفاده نمایید. این مجموعه شامل بیش از 500 فیلتر کاربردی می باشد. 

 

استراتژی معاملاتی در بورس چیست؟

افراد برای به دست آوردن سود در بورس فعالیت و معامله انجام می‌دهند. آنها بر اساس نحوه کارکرد بازار و سرعت تغییرات قیمت سهام‌ها، استراتژی معاملاتی خود را در بازار بورس مشخص می‌کنند. برای موفقیت در بازار بورس بهتر است یک استراتژی معاملاتی در بورس داشته باشید. همان طور که می‌دانید افراد با هم متفاوت هستند و با هدف‌ها، انگیزه‌ها، اطلاعات و منابع مالی متفاوتی در بورس معامله می‌کنند. به همین دلیل انواع استراتژی‌های معاملاتی مختلف به وجود آمده و مطرح شده است.

بعضی از معامله‌گران بورس به ریز ترین تغییرات قیمت واکنش نشان می‌دهند. این دسته از معامله‌گران معاملات خود را به شکل بسیار کوتاه مدت انجام می‌دهند و گاهی ظرف چند ساعت یک سهام را خریده و آن را می‌فروشند. این دسته از معامله‌گران اغلب به مجموعه‌ای از استراتژی‌های کوتاه مدت مسلط هستند و می‌توانند از طریق روش‌هایی مانند نوسان‌گیری و معامله روزانه به درآمد یا سود مورد نیاز خود برسند.

در مقابل، دسته‌ای دیگر از معامله‌گران وجود دارند که باور دارند سودهای چشم‌گیر فقط از طریق سرمایه‌گذاری بلند مدت حاصل می‌شوند. آنها به دنبال تغییرات یک یا چند درصدی در قیمت نمی‌گردند و هنگامی که سهام می‌خرند، توقع دارند ظرف مدتی که در نظر می‌گیرند، ارزش سهام چند برابر شود. این دسته از سرمایه‌گذاران نیز انواع استراتژی‌های معاملاتی بلند مدت خود را دارند و از طریق آنها روند بازار را دنبال می‌کنند. با این حساب می‌توانیم مدت سرمایه‌گذاری را یکی از مهم‌ترین عوامل در تعیین استراتژی معاملاتی در بورس ایران و در هر بازار بورس دیگری در نظر بگیریم.

استراتژی معاملاتی در بورس چیست؟

استراتژی معاملاتی نه یک برنامه دقیق از پیش آماده، و نه یک رویکرد کلی و همیشگی در معاملات است، بلکه بینشی است که با توجه به اهداف سرمایه‌گذار و شرایط بازار تعیین می‌شود. معامله‌گران بورس با توجه به وضعیت بازار و سرعت تغییرات قیمت، استراتژی مناسبی که آنها را به هدف خود برساند انتخاب می‌کنند.

 

پیشنهاد می کنم حتما مقاله تابلو خوانی در بورس – (آموزش کاربردی تابلو خوانی) را مطالعه کنید

 

استراتژی معاملاتی در بورس ایران چیست؟

استراتژی‌های معاملاتی بر اساس اهداف و برنامه‌های معامله‌گران در شرایط مختلف بازار طراحی و ساخته می‌شوند. برای مثال، هنگامی که بازار مرحله نزولی را طی می‌کند و قیمت‌ها در حال سقوط هستند نیز یک استراتژی معاملاتی مناسب به دست آوردن حداکثر سود را هدف قرار می‌دهد. بدیهی است که رویکرد معامله‌گران هنگامی که بازار در حال سقوط باشد متفاوت با زمانی است که بازار مرحله رشد را طی می‌کند. به همین دلیل، هر استراتژی معاملاتی در بورس نیز تحت این دو شرایط متفاوت خواهد بود.

همان طور که پیشتر اشاره شد، هیچ نوع استراتژی که همیشه و در همه شرایط کارایی داشته باشد وجود ندارد. چنین چیزی بیشتر یک رویا، یا تصور بچه‌‌گانه است که نه درکی از بازار بورس دارد و نه درک درستی از مفهوم استراتژی. معامله‌گران با آموزش و کسب تجربه یاد می‌گیرند حالت‌های مختلف بازار را شناسایی کنند. آنها مجموعه‌ای از سبک‌ها و روش‌های معامله را می‌آموزند تا در شرایط مختلف از آنها استفاده کنند. استراتژی معاملاتی آنها قبل از هر چیز بر اساس شخصیت و اهداف آنها، سپس حجم دارایی و نوع فعالیت آنها در بورس، و همچنین وضعیت بازار است که تعیین می‌شود.

 

انواع استراتژی معاملاتی

انواع استراتژی‌ معاملاتی در بورس ایران و کشورهای دیگر شامل موارد زیر می‌شود:

  • استراتژی معاملاتی خبری
  • استراتژی معاملاتی پایان روز
  • استراتژی معاملاتی زیگ‌زاگ
  • استراتژی معاملاتی روزانه
  • استراتژی معاملاتی روند
  • استراتژی نوسان‌گیری

در ادامه به معرفی این استراتژی‌ها و نقاط قدرت و ضعف آنها پرداخته می‌شود. این موارد بیشتر شامل استراتژی‌های معاملات کوتاه مدت در بازار بورس می‌شوند.

انواع استراتژی معاملاتی

 

مقاله حرص و طمع در بورس | چرا باید در بورس حرص و طمع را کنترل کنیم؟ را حتما مطالعه کنید

 

استراتژی معاملاتی خبری

بازارها به صورت کلی و بازارهای مالی به صورت خاص، به خصوص بازار بورس تحت تاثیر اخبار مختلف واکنش‌‌های گوناگونی نشان می‌دهند. سهام‌داران و معامله‌گران با به دست آوردن تجربه متوجه می‌شوند چه خبرهایی چه تاثیراتی در قیمت سهام‌ها دارند. برای مثال، سهام شرکت‌های پتروشیمی در زمان سقوط قیمت نفت کاهش پیدا می‌کند. به این ترتیب سهام‌دارانی که از این استراتژی معاملاتی استفاده می‌کنند متوجه تاثیر اخبار روی قیمت‌ها بوده و درست در زمان اعلام قیمت و قبل از آن سفارش معامله می‌دهند. این استراتژی معاملاتی در بورس ایران نیز کارایی و کاربرد زیادی دارد.

استراتژی معاملاتی خبری مزایای زیادی، از جمله فرصت‌های مختلف معاملاتی با اخبار روزانه دارد. همچنین معامله‌گرانی که به رفتار بازار در مقابل اخبار تسلط دارند می‌توانند از سودهای بسیار بالایی برخوردار شوند. به هر ترتیب، ضعف این روش هم در این است که نیاز به آگاهی و شناخت بالایی از جریان‌های اقتصادی و مالی دارد. در مجموع بیشتر سهام‌داران و سرمایه‌گذاران از این استراتژی حداقل در ترکیب با استراتژی‌های دیگر استفاده می‌کنند. اطلاعات اصلی‌ترین عامل تعیین کننده در بازارهای مالی جهان محسوب می‌شود و اخبار یکی از فرم‌های اصلی اطلاعات در جهان امروزی است.

استراتژی معاملاتی خبری

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش الگوهای کندل استیک | کندل استیک ژاپنی را مطالعه کنید

 

استراتژی معاملاتی پایان روز

این استراتژی معاملاتی بهترین زمان برای سفارش گذاشتن را قبل از بسته شدن قیمت‌ها و در پایان روز در نظر می‌گیرد. معامله‌گرانی که از این روش استفاده می‌کنند حرکت قیمت را بر اساس تغییرات آن در روز و  روزهای گذشته بررسی می‌کنند. آنها نزدیک‌ترین زمان به بسته شدن معاملات را برای معامله انتخاب می‌کنند چرا که باور دارند قیمت‌ها در این زمان به آستانه منطقی خود نزدیک‌تر هستند.

معامله‌گرانی که از این روش برای معامله در بورس استفاده می‌کنند کمتر از بقیه معامله‌گران فعالیت دارند و فقط ساعت‌های مشخصی در پایان روز مشغول تحلیل بازار و مشخص کردن نقاط سفارش هستند. آنها همچنین از انواع ابزارهای معاملاتی مثل گزینه‌های قطع ضرر، برداشت خودکار، و مانند این برای پیشگیری از تغییرات نیمه‌شب بهره می‌برند. معاملات پایان روز یک استراتژی معاملاتی در بورس ایران نیز محسوب شده و بسیاری از معامله‌گران سهام از آن استفاده می‌کنند.

استراتژی معاملاتی پایان روز

 

مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال چیست و این امواج چه کاربردی دارد؟ را حتما مطالعه کنید

 

استراتژی معاملاتی زیگ‌زاگ

استراتژی معاملاتی زیگ‌زاگ شامل شناخت دقیق رویه‌های بازار و استفاده کردن از تغییرات قیمت است. معامله‌گرانی که از این استراتژی معاملاتی استفاده می‌کنند تا حدی با منطق تغییرات قیمت در بازار آشنا هستند. آنها تغییرات قیمت را به دقت زیر نظر  گرفته و از الگوهای مختلفی برای شناسایی نقاطی که قیمت در آنها دچار تغییر می‌شود استفاده می‌کنند. این روش یکی از اصلی‌ترین استراتژی‌های معاملاتی بر پایه تحلیل تکنیکال محسوب می‌شود. معاملات زیگ‌زاگ را همچنین می‌توان یک استراتژی معاملاتی در بورس ایران در نظر گرفت.

این استراتژی بر پایه این فرض استوار شده که تغییرات جزئی قیمت تحت تاثیر تغییرات بزرگ‌تر اتفاق افتاده و هر عملی دارای یک عکس‌العمل است. به این ترتیب هر بار که قیمت کاهش پیدا می‌کند می‌تواند خبر از افزایشی در آینده داشته باشد و بر عکس، هر بار که قیمت افزایش پیدا می‌کند می‌تواند در آینده به کاهش منجر شود. معامله‌گرانی که از این استراتژی استفاده می‌کنند زمان مناسب را تشخیص داده و سفارش معامله خود را برای این زمان تعیین می‌کنند.

 

استراتژی معاملاتی روزانه

این استراتژی توسط بخش بزرگی از معامله‌گرانی که قصد به دست آوردن سود از تغییرات روزانه قیمت‌های سهام دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. افرادی که با این استراتژی کار می‌کنند، تغییرات قیمت در طول یک روز کاری را زیر نظر می‌گیرند و معاملات خود را به  نحوی انجام می‌دهند که از تغییرات قیمت روزانه یا بین روزها سود ببرند. معامله‌گران روزانه بیشتر از معامله‌گرانی که از استراتژی‌های دیگر استفاده می‌کنند در جریان بازار بوده و اخبار و تغییرات قیمت را پیگیری می‌کنند.

این نوع معامله نیاز به تخصص و شناخت بالایی از بازارهای بورس و سهام دارد. افرادی که معاملات خود را به این روش انجام می‌دهند نیاز به سرمایه چندانی ندارند و در بسیاری از موارد سرمایه معاملات خود را به شکل قرضی تامین می‌کنند. با این حال آنها به خوبی می‌توانند از این سرمایه در زمان کوتاه روزانه استفاده کرده و حداکثر سود ممکن را از آن به دست بیاورند.

استراتژی معاملاتی روزانه

استراتژی معاملات روزانه را نیز می‌توان یک استراتژی معاملاتی در بورس ایران در نظر گرفت که بسیاری از افراد از طریق آن درآمد دارند. هر چند مطابق قوانین جدید سازمان بورس، معاملات روزانه و فروختن سهامی که در همان روز خریداری شده غیر قانونی اعلام شده و به این ترتیب این استراتژی و استراتژی‌هایی که با محدوده زمانی کوتاه روزانه و کمتر از آن سر و کار دارند کارایی خود را از دست می‌دهند.

 

پیشنهاد می‌شود مقاله تحلیل زمانی در بورس – معرفی ابزارهای تحلیل زمانی را مطالعه کنید

 

استراتژی معاملاتی روند

معامله‌گرانی که از این استراتژی در معاملات خود استفاده می‌کنند زمان ورود به بازار و خروج از آن را بر اساس حرکت ترند یا روندها انجام می‌دهند. آنها برای این کار از انواع ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده می‌کنند تا متوجه شوند یک روند تا کجا ادامه می‌یابد و بر اساس پیش‌بینی‌های خود سفارشات خرید و فروش را در بهترین نقاط تعیین می‌کنند.

بیشتر معامله‌گرانی که در جریان تغییرات قیمت و ظهور روندها وارد بازار می‌شوند سعی می‌کنند از این استراتژی برای معاملات خود استفاده کنند. روندها می‌توانند چارچوب‌های زمانی متفاوتی داشته باشند. بر این اساس معامله‌گرانی که روندها را مبنا قرار می‌دهند منطق زمانی مشخصی را دنبال نمی‌کنند. آنها بیشتر از هر چیز به دنبال نقاطی هستند که روندها در نهایت به آن رسیده و از آنجا تغییر مسیر می‌دهند. استراتژی معاملاتی روند نیز یک استراتژی معاملاتی در بورس ایران است که طرفداران زیادی هم دارد.

استراتژی معاملاتی روند

 

همچنین می توانید آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس (Support-Resistance) را مطالعه کنید. 

 

استراتژی نوسان‌گیری

کوتاه مدت ترین استراتژی معاملاتی در بورس نوسان‌گیری (Scalping) است. معامله‌گرانی که از این روش استفاده می‌کنند به محض اینکه تغییر قیمت به نفع آنها تمام شود از معامله خارج شده و سهام مورد نظر را می‌فروشند. این در حالی است که در بسیاری از موارد ممکن است قیمت همچنان رو به رشد باشد و آنها بتوانند سود بیشتری به دست بیاورند. این معامله‌گران اعتقادی به رها کردن معاملات ندارند و با حداقل سود از یک سرمایه‌گذاری خارج می‌شوند. در مقابل، آنها به افزایش تعداد معاملات موفق و افزایش درآمد  از این طریق اعتقاد دارند.

با توجه به محدود شدن معاملات روزانه در بورس تهران، دیگر نمی‌توان نوسان‌گیری را یک استراتژی معاملاتی در بورس ایران در نظر گرفت. این استراتژی کوتاه‌ مدت‌ترین روش معامله سهام است که بسیاری از معامله‌گران حرفه‌ای در جهان بورس و بازارهای مالی از آن برای تامین درآمد خود استفاده می‌کنند.

استراتژی نوسان‌گیری

 

پیشنهاد ویژه: اندیکاتورهای خرید و فروش

 

سخن پایانی

انواع استراتژی‌های معاملاتی در بورس بر اساس ترکیبی از شناخت، تجربه، اهداف و شخصیت معامله‌گر با شرایط بازار و همچنین حجم منابع مالی مشخص می‌شوند. استراتژی‌های معاملاتی ابزارهای از پیش موجودی نیستند که یک معامله‌گر از آنها استفاده کند، آنها روش‌هایی هستند که معامله‌گران با توجه به رفتار بازار تشخیص می‌دهند کارایی داشته باشند. به همین دلیل، نمی‌توان هیچ نوع استراتژی معاملاتی را در همه شرایط و بازارها موفق در نظر گرفت، بلکه هر یک از آنها در موقعیت‌های خاصی کاربرد دارند.

بسیاری از افرادی که قصد فعالیت در بورس دارند تصور می‌کنند استراتژی معاملاتی چیزی جدای از خرید و فروش سهام مختلف است. این در حالی است که استراتژی معاملاتی در بورس ایران مانند هر کشور دیگری بر پایه اهداف و برنامه معامله‌گر با توجه به بازار انتخاب و تعیین می‌شود. استراتژی‌های معاملاتی اغلب بر اساس کوتاه مدت یا بلند مدت بودن، و همچنین عناصری که در آنها مورد توجه و تمرکز قرار می‌گیرند از هم تفکیک می‌شوند.

در این مطلب برخی از کاربردی‌ترین و پر استفاده‌ترین استراتژی‌های معاملاتی کوتاه مدت در بورس معرفی و بررسی شد. این استراتژی‌ها در بورس ایران نیز به خوبی کارکرد داشته و معامله‌گران از طریق آنها می‌توانند در این بورس نیز فعالیت داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *