استراتژی معاملاتی هیکین-آشی | آشنایی با نمودار و نحوه محاسبه کندل‌ها

امروزه بیشتر تریدرهای فارکس و بورس در کشور، به دنبال استراتژی‌هایی می‌گردند که در گذر زمان، کارایی خود را اثبات کرده و همچنان بتوان به آن‌ها اتکا کرد. یکی از مهم‌ترین آن‌ها، استراتژی معاملاتی هیکین-آشی است که بر اساس اندیکاتور هیکین-آشی بوده و برای معامله‌های بلند مدت مناسب است. هیکین-آشی در زبان ژاپنی به معنای نوار بوده و با نمودار شمعی قیمت، برای تشخیص الگو، روند بازار و پیش‌بینی قیمت‌ها به کار می‌رود. علاوه بر آن، استراتژی معاملات هیکین-آشی برای حفظ موقعیت تریدرها نیز به کار گرفته شده و با پایان روند، از معامله خارج می‌شوند.

استراتژی معاملاتی هیکین-آشی

فرمول هیکین-آشی

هیکین-آشی نام اندیکاتوری است که مشابه کندل استیک یا شمعدانی بوده، اما الگوریتم محاسبه و ترسیم کندل‌های آن به شکل متفاوتی انجام می‌شود. در نمودارهای کندل استیک، می‌توان چهار مورد زیر را مشاهده کرد:

  • قیمت پایانی (Close)
  • قیمت آغازین (Open)
  • بالاترین قیمت (High)
  • پایین‌ترین قیمت (Low)

اما کندل‌های هیکین-آشی با استیک متفاوت بوده و برای طراحی و محاسبه هر کندل، نیاز به اطلاعات کندل قبلی خواهد بود. فرمول این کندل‌ها به شرح زیر است:

  • قیمت پایانی: مجموع قیمت آغازین،‌ قیمت پایانی، بالاترین قیمت و پایین‌ترین قیمت را تقسیم بر چهار می‌کنیم
  • قیمت آغازین:‌ برای به دست آوردن بالاترین قیمت کندل هیکین-آشی، مجموع قیمت آغازین و قیمت پایانی کندل قبلی را تقسیم بر 2 می‌کنیم
  • بالاترین قیمت:‌ باید بالاترین ارزش قیمت پایانی یا قیمت آغازین را انتخاب بگیریم
  • پایین‌ترین قیمت: باید پایین‌ترین ارزش قیمت پایانی یا قیمت آغازین را در نظر بگیریم

ایجاد نمودار هیکین-آشی

نمودار هیکین-آشی مشابه تمام نمودارهای کندلی ایجاد می‌شود، اما همانطور که اشاره کردیم، فرمول محاسبه هر کندل کمی دستکاری شده است. بازه زمانی این نمودار توسط خود کاربر مشخص شده و می‌تواند به صورت دقیقه‌ای، ساعتی یا حتی روزانه نیز باشد. روزهای منفی با کندل‌های قرمز یا سیاه نمایش داده می‌شوند اما کندل‌های سبز یا سفید نشانگر روزهای مثبت هستند.

در استراتژی معاملاتی هیکین-آشی باید توجه داشته باشید که سرعت حرکت نمودار، پایین‌تر از نمودار کندل استیک‌ها بوده و کمی با تاخیر، سیگنال داده می‌شود. دقیقا مشابه مواقعی که در نمودار جهت معامله، از میانگین‌های متحرک استفاده می‌شود. در واقع استراتژی معاملاتی هیکین-آشی برای حرکات ناپایدار قیمت، مفید بوده است.

استراتژی معاملاتی هیکین-آشی

تفاوت نمودار هیکین-آشی و معمولی

بین نمودار هیکین-آشی و معمولی می‌توان چند تفاوت عمده مشاهده کرد. در واقع نمودار هیکین-آشی با توجه به ارزیابی میانگین حرکت، نگاهی دقیق‌تر به تربدرها ارائه می‌دهد. همچنین در طول روند، رنگ کندل‌های صعودی و نزولی، به ترتیب سبز و قرمز باقی می‌مانند، اما در نمودارهای شمعی معمولی، حتی در حرکت یکسان قیمت‌ها، شاهد رنگ‌های مختلفی هستیم.

از طرفی دیگر، قیمت مشخص شده در نمودار شمعی معمولی، با قیمت فعلی دارایی برابر است و با قیمت بسته شدن شمع تطابق دارد. اما با توجه به این که هیکین-آشی بر میانگین قیمت نظارت دارد، امکان دارد قیمت فعلی شمع با قیمت بازار متفاوت باشد. همین موضوع باعث شده است که بیشتر پلتفرم‌های نمودارسازی، دو قیمت مختلف در محور Y نمایش دهند.

استفاده از نمودار هیکین-آشی

در استراتژی معاملاتی هیکین-آشی باید توجه داشته باشید که نمودار آن در هر بازاری قابل استفاده بوده و بیشتر پلتفرم‌های ترسیم نمودار، از نمودارهای هیکین-آشی نیز پشتیبانی می‌کنند. توجه داشته باشید که در این نمودار، 5 سیگنال اصلی وجود دارد که با استفاده از آن‌ها، می‌توان روند و موقعیت خرید را بررسی کرد:

  1. کندل‌های سفید و سبزی که بدون سایه پایینی هستند، یک روند صعودی قدرتمند را نشان می‌دهند که به سوددهی منجر خواهد شد
  2. کندل‌های سفید یا سبز نشانگر روند صعودی نمودار هستند که در این صورت می‌توانید از استراتژی‌های بلند مدت استفاده کنید
  3. زمانی که بدنه کندل‌ها کوتاه و در بالا و پایینشان سایه وجود داشته باشد، مطمئنا یک تغییر جدی در روند بازار ایجاد خواهد شد. در چنین موقعیتی، برخی معامله‌گران ریسک می‌کنند و دست به خرید و فروش می‌زنند.
  4. کندل‌های سیاه یا قزمز نشانگر روند نزولی نمودار هستند که در این صورت می‌توانید از استراتژی‌های کوتاه مدت استفاده کرد
  5. کندل‌های سیاه یا قرمزی که بدون سایه بالایی هستند، یک روند نزولی قدرتمند را نشان می‌دهند که در این صورت،‌ یا باید منتظر بازگشت وجه بمانید یا خرید استقراضی انجام دهید

با کمک این سیگنال‌ها در استراتژی معاملاتی هیکین-آشی راحت‌تر می‌توان روند و فرصت‌های معاملاتی را شناسایی کرد. توصیه می‌کنیم تا زمانی که رنگ کندل‌های هیکین-آشی تغییر نکرده، از سهم خود خارج نشوید. البته این تغییر رنگ همیشه به معنای پایان روند نبوده و ممکن است نشان دهنده یک وقفه کوتاه باشد؛ اما در هر صورت، باید نسبت به چنین علائمی توجه داشته باشید.

ترکیب هیکین-آشی و سایر اندیکاتورها

برای اتخاذ استراتژی معاملاتی هیکین-آشی می‌توان از اندیکاتورهای دیگری مثل استاک استیک، مکدی و … نیز استفاده کرد. اما اندیکاتورهایی مثل ایچیموکو، بولینگر باند و … نیز وجود دارند که چندان برای این روش کارایی ندارند. در نتیجه، فقط از اندیکاتورهایی استفاده کنید که در خصوص تغییر روند، هشدار می‌دهند. مثلا ترکیب هیکین-آشی و استاک استیک می‌توان به موفقیت شما کمک کند. مناطق مهم در استاک استیک، بالا و پایین 80 و 20 هستند و اگر 2 خط آن، بالاتر از 80 به یکدیگر برسند و کندل‌های هیکین-آشی قرمز باشند، باید یک معامله PUT باز کنید.

استراتژی معاملاتی هیکین-آشی

جمع‌بندی

یکی از بهترین استراتژی‌هایی که معامله‌کنندگان بورس و فارکس می‌توانند از ان استفاده کنند. استراتژی معاملاتی هیکین-آشی است که برای تشخیص روند بازار، الگو و قیمت‌ها بسیار به کار می‌رود. نمودار آن شباهت زیادی به نمودار شمعی معمولی دارد، اما از فرمول‌های متفاوتی برای محاسبه کندل‌های آن استفاده می‌شود. نمودار هیکین-آشی 5 سیگنال متفاوت به ما ارائه می‌دهند که هر کدام، فرصت‌های معاملاتی مختلفی نشان می‌دهند. همچنین در صورت تمایل می‌توانید از اندیکاتورهای دیگر استفاده کنید، اما توجه داشته باشید که هشدار تغییر روند داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *